Is jouw woning toe aan nieuwe kozijnen? Of ben je een nieuw huis aan het bouwen, waar je kozijnen voor nodig hebt? Laat je dan vooraf goed informeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken, waar je geen spijt van krijgt. Veel mensen staan er niet bij stil, dat kozijnen veel belangrijke functies hebben. Ze moeten goed isoleren tegen tocht en kou, het water buiten houden, inbrekers geen kans geven en ze moeten eveneens zorgen voor een goede geluidsisolatie. Alleen de beste kwaliteit is daarom goed genoeg. Lees hier meer!

Wat voor soort kozijnen heb je nodig?

Wanneer je je gaat oriënteren op nieuwe kozijnen, is het best lastig om te ontdekken wat je nu echt nodig hebt. Je wordt overweldigd door informatie over maten, materiaalsoorten, kleuren en overige specificaties. Vergeet ook niet te letten op de verschillende soorten ramen in je woning. Want ook dat is van invloed op de keuze van de kozijnen. Heb je alleen vaste ramen of heb je ook kiepramen of ramen in een dakkapel? Zet alles eens goed voor jezelf op een rij. We lichten hieronder enkele kozijnen voor verschillende soorten ramen uit. 

Kozijnen voor vaste ramen

Wanneer we het hebben over kozijnen voor vaste ramen, dan betekent dit logischerwijs dat er geen draaiende delen aanwezig zijn. Het gaat om een kozijn met een vast glas. Het kan gaan om kozijnen met één vlak, maar ook kozijnen met twee, drie of meer vakken behoort tot de mogelijkheden, zowel verticaal als horizontaal. Het is maar net wat je wenst. De kozijnen voor vaste ramen worden onder meer veel gebruikt voor bovenramen of zijramen voor het creëren van meer licht (bovenlicht of zijlicht) in een ruimte in huis. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om kozijnen voor vaste ramen te plaatsen boven een draai- of draaikiepraam. Dat is erg praktisch, want zo kan een gedeelte van het kozijn wel en een ander gedeelte niet geopend worden. 

Waarop letten bij draai- en kiepramen?

Bij kozijnen met draai- en kiepramen moet je met enkele extra punten rekening houden. Er zijn verschillende soorten bewegende ramen en kozijnen mogelijk. Wil je enkel een draairaam, alleen een kiepraam of juist een draai- en kiepraam? Ook voor deze soorten kozijnen bestaan er diverse standaardmaten. Zijn deze niet geschikt? Dan kun je ze ook gewoon op maat laten maken. Daarnaast moet je ook kijken naar welk soort hang- en sluitwerk, beslag en scharnieren je voor deze kozijnen wilt. Vervolgens is het belangrijk om zelf de draairichting te bepalen. Wat is het meest praktisch? Let wel, kunststof ramen draaien en kiepen altijd naar binnen open! 

Kozijnen voor dakkapellen 

Veel aanbieders van kozijnen bieden ook kozijnen voor dakkapellen aan. Vaak hebben ze een uitgebreid assortiment aan standaard maten, die zeer gangbaar zijn voor dakkapellen. Voorbeelden van deze standaardmaten zijn bijvoorbeeld kozijnen van 200 x 110 cm, 150 x 110 cm, 150 x 80 cm, 300 x 110 cm en 400 x 110 cm. Meestal gaat het om handige intrek kozijnen die jouw vakman gemakkelijk kan plaatsen. Passen de standaard maten niet? Dan laat je gewoon je kozijnen perfect op maat maken. In de meeste gevallen wordt hier zelfs geen meerprijs voor geteld!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.