Wanneer je zonnepanelen aanschaft, dan betaal je daar btw over. Die btw kan je terugvragen van de belastingdienst. Dit kan je al snel een aantrekkelijk bedrag opleveren van €1.000,- of meer. Het is dus belangrijk om te weten hoe je dit moet doen. Er is immers geen subsidie meer voor. Voor zonnepanelen btw terugvragen is de beste optie die je hebt. Dit belastingvoordeel kan het net aantrekkelijk maken om te investeren. Het is overigens wel zo dat de regels binnenkort kunnen veranderen en er helemaal geen btw meer gerekend wordt over zonnepanelen.

Zonnepanelen BTW terugvragen, hoe pak je het aan?

Het is voor de belastingdienst zo dat particulieren die stroom terug leveren als kleine ondernemers worden gezien. Dat betekent dat je betaalde btw over de installatie, bijvoorbeeld door Zonduurzaam.nl, kan terug vragen. Wel moet je je dan als kleine ondernemer aanmelden. Daarna moet je het hiervoor bestemde opgaafformulier downloaden. Er is wel een voorwaarde dat er een factuur van de panelen, een energiecontract en een factuur van het energiebedrijf zijn. Die moeten ook nog eens allemaal op dezelfde naam staan. Zo is de eerlijkheid van de aanvraag goed te toetsen door de belastingdienst.

Het doen van btw-aangifte

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je btw-aangifte doet om ook te kunnen terugvragen. Je kan dan het best kiezen voor deelname aan de kleineondernemersregeling. Een ondernemer moet elk kwartaal btw-aangifte doen. Wie zich aanmeldt voor de KOR wordt hiervan vrijgesteld. Dit is natuurlijk logisch, want voor de aanschaf vraag je maar één keer de btw terug. Je doet dus één keer een aanvraag. Je kan dit ook allemaal laten regelen door een belastingadviseur. Die vraagt daar dan ongeveer €100,- voor. Bedenk je ook dat dit allemaal geen gevolgen hoeft te hebben voor je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Een echte ondernemer zijn

Het is nog wel belangrijk om op te letten als je daadwerkelijk een ondernemer bent. De KOR is dan mogelijk niet van toepassing voor jou. Wanneer je omzet bijvoorbeeld voorbij €20.000,- gaat. Dat is voor particulieren die alleen de zonnepanelen hebben gekocht en laten installeren echter niet het geval. Ook wanneer je een btw-bedrag van meer dan €2.500,- neerlegt moet je opletten. Het is dan zo dat je met een zogenaamde btw-herziening te maken krijgt. Al dit soort zaken bespreekt je met de belastingdienst. Vooral voor ZZP’ers zijn dit soort zaken van belang om te weten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.