Gasfornuizen zijn een uitstekende manier om je eten te koken, zelfs als je voor veel mensen kookt. Ze hebben veel voordelen en bieden een verscheidenheid aan aanpassingsmogelijkheden. Je kunt ze kopen in verschillende maten –het beste gasfornuis is 90 cm breed als je het mij vraagt- , vormen, kleuren en zelfs met extra functies die het koken van je favoriete gerechten gemakkelijker maken. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een gasfornuis.

Een gemiddeld gasfornuis heeft twee ovens -een aan de bovenkant en een aan de onderkant- die afzonderlijk kunnen worden bediend met draaiknoppen of drukknoppen. Daarnaast hebben ze diverse branders die je meer controle geven over de hitte van je kookoppervlak. Bovendien hebben de meeste modellen een beschikbare grilloptie die perfect is voor die gelegenheden wanneer je buiten wilt genieten. Elke oven heeft een thermostaat die zich meestal op de achterwand van de oven bevindt, zodat je kunt bijhouden hoe heet het fornuis is en het kunt aanpassen. De andere bediening voor een gemiddeld gasfornuis is de ontsteker, die wordt gebruikt om elk gasgestookt apparaat aan te steken.

Wat is het verschil tussen gas, elektrisch of inductie?

Gas, elektrisch en inductie zijn drie soorten kookoppervlakken. Ze vereisen allemaal een andere installatie en gebruik. Het hebben van een verkeerd type kookplaat kan behoorlijk frustrerend zijn voor de gebruiker.

  • Gas is een optie als je met open vuur wilt koken, dus je hebt een gasleiding nodig om dit type fornuis te gebruiken. Gasfornuizen van 90 cm breed zijn erg populair in huizen omdat ze als veilig worden beschouwd en gemakkelijk kunnen worden aangepast om precies de juiste hoeveelheid warmte te krijgen.
  • Het elektrische fornuis is het meest voorkomende type in huizen, omdat het eenvoudig te installeren is en minder ruimte nodig heeft dan de andere twee soorten kachels. Het nadeel hiervan is dat elektrische fornuizen misschien niet zo heet worden als gas- of inductiefornuizen en dat het over het algemeen langer duurt om je eten op te warmen.
  • Inductie is een nieuwere technologie en wint de laatste jaren aan populariteit. Het is efficiënter dan elektrisch, maar het is duurder in aanschaf en gebruik . Energie-efficiënte technologie zoals inductiekookplaten kost niet veel om te kopen en te gebruiken, maar heeft nog steeds de reputatie duurder te zijn in gebruik.

Hoe maak je je gasfornuis van 90 cm breed veilig en effectief schoon?

Er zijn veel veilige methoden die je kunt gebruiken om het gasfornuis van 90 cm breed en andere apparaten schoon te maken. Deze methoden omvatten het gebruik van een ovenreiniger of een apparaatreiniger. Je kunt ook proberen om een citroen- of afwasmiddel op de oppervlakken van je gasfornuis te gebruiken als je het moeilijk vindt om vet of andere voedselresten te verwijderen.

Probeer waar mogelijk geen agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel op het fornuis te gebruiken, omdat deze het oppervlak van de oven kunnen beschadigen of na verloop van tijd kunnen verkleuren. Probeer in plaats daarvan producten die milieuvriendelijker zijn, zoals zuiveringszout of azijn voor betere resultaten.

Waarom een gasfornuis van 90 cm breed?

Het beste gasfornuis van 90 cm breed is ruimtebesparend en perfect voor kleine ruimtes. Door het compacte formaat is het ook een betere optie dan de gebruikelijke 120 cm of grotere gasfornuizen.

Gasfornuizen bestaan al een tijdje, de eerste commerciële modellen verschenen in de jaren vijftig en zijn in de loop van de tijd geëvolueerd om aan de behoeften van de hedendaagse consument te voldoen. Een van deze veranderingen is de grootte. Voor veel keukens met weinig ruimte is een gasfornuis van 120 cm of groter niet geschikt. Een geschikter alternatief is een gasfornuis van 90 cm dat voldoende ruimte biedt om te koken, maar niet te veel kostbare keukenruimte in beslag neemt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.