Wellicht heb jij het in het verleden al weleens meegemaakt: een daklekkage. Het is een vervelende situatie die helaas nog regelmatig voorkomt in Nederland door de hoeveelheid neerslag. Experts geven aan dat het belangrijk is om adequaat te reageren op een daklekkage. Op die manier kun je grotere gevolgen voorkomen.

Je kunt echter pas reageren op een daklekkage als jij daadwerkelijk geconfronteerd wordt met de gevolgen. Maar hoe herken je een daklekkage? Waaraan kun je zien dat er een daklekkage is? In dit artikel helpen wij jou om zelf een eventuele daklekkage op te sporen. Daarbij is het uiteraard ook mogelijk om een dakinspectie uit te laten voeren.

Vlekken op de muur of het plafond

Bij een lekkage zal er voor lange tijd water in de muren druppelen. Op termijn zal het lekkende water zichtbaar worden door gelige of bruine vlekken. De vlekken kunnen zowel onder als boven op de muur zitten. De locatie van de vlekken geven aan waar de lekkage zich bevindt. 

Indien de vlekken aan de onderkant van de muur zitten, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van optrekkend vocht. Dit kan te maken hebben met grondwater dat omhoog kruipt. 

Indien de vlekken hoger in de muur zitten, kan er sprake zijn van doorslaand vocht of condensatievocht. De buitenmuren kunnen het regenwater hebben geabsorbeerd, waarna het vocht is doorgeslagen naar binnen.

Schimmelvorming

Indien het water naar binnen loopt, zal dit leiden tot vochtplekken. Bij een hoge luchtvochtigheid en voldoende warmte zullen de vochtplekken leiden tot schimmelvorming. Dit begint vaak met kleine, donkere schimmelplekken die langzamerhand vergroten. 

Loslatend behang

Als er water lekt, absorberen de muren het vocht vaak op. Dit kan de lijmlaag aantasten, aangezien water het behangplaksel negatief aantast. Dit zal zichtbaar zijn door het loslatende behang. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.