Voor degene die van wijn houden zal een wijnklimaatkast kopen een droom zijn. Een speciale kast waar je jouw wijn op de beste manier kan opslaan. Hierdoor blijft de smaak van jouw wijn krachtiger en kan je zonder problemen een klein voorraadje aanschaffen. Een wijnklimaatkast is alleen niet zo goedkoop en kan ook niet zomaar in ieder huis geplaatst worden. Hierdoor is het belangrijk om goed te kijken naar de voordelen en nadelen van het hebben van een wijnklimaatkast, zodat je uiteindelijk de juiste keuze kan maken en kan beginnen met sparen.  

Voordelen van een wijnklimaatkast

Naast temperatuur, vochtigheid en stilte heeft wijn een donkere omgeving nodig die beschermd is tegen schadelijke UV-stralen. Hoewel de donkere kleur en dikte van de meeste wijnflessen enige bescherming bieden tegen UV-stralen, zal een langdurige blootstelling aan licht ervoor zorgen dat een wijn flauw gaat smaken. Omdat veel wijnkasten een massieve deur of glazen deur met dik geïsoleerd glas hebben, blijven flessen beschermd tegen destructieve lichtbronnen. Wijnkasten hebben misschien een binnenverlichting die het gemakkelijker maakt om flessen te bekijken, maar deze zijn vaak LED, die een zachte gloed hebben en geen overtollige warmte afgeven. Buiten het feit dat een wijnklimaatkast jouw wijnen dus goed beschermd tegen bronnen van buitenaf, staat het ook gewoon zeer mooi in je woning. 

Nadelen van een wijnklimaatkast

In kasten die niet goed zijn ontworpen, kan het constant in- en uitschakelen van de compressor de wijnen beschadigen. Zo kan het aan de bovenkant van de kast koeler zijn, dan aan de onderkant van de kast. Wijnen zijn bestand tegen temperatuurschommelingen die zich in de loop van de tijd tot op zekere hoogte langzaam kunnen voordoen, maar constante schommelingen zijn niet goed voor hen. 

Daarbij is er nog een factor die vervelend kan zijn voor je. Namelijk het geluid wat de wijnklimaatkast produceert. Hierdoor moet je altijd goed onderzoek doen voordat je een wijnklimaatkast aanschaft. Bekijk dan de website en stel vragen. 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.