Het is helemaal de trend om een groendak te hebben, dit is dan ook blijvend. Groendaken hebben namelijk een aantal voordelen voor de woning zelf en de hele leefomgeving. De begroeide daken geven de stad een leuk uiterlijk en verbeteren de luchtkwaliteit. Ook zorgen ze voor minder wateroverlast bij hevige regenval, isoleren de woning zowel qua temperatuur als qua geluid en gedurende hete zomers houden ze zelfs de stadstemperatuur lager. Daarnaast vormen de groendaken een goede levensomgeving voor insecten, zij zijn een goed voedingsbron voor de vogels. Zo zijn er dus genoeg redenen om te overwegen een groendak aan te leggen en zo je steentje bij te dragen aan een beter milieu en een mooiere leefomgeving. Ben je opzoek naar een groendak? Misschien is Dakvergroeners iets voor jou.

Verschillende daken

Er zijn twee verschillende soorten groendaken, namelijk extensief en intensief. Een intensief groendak aanleggen is een daktuin waar opgelopen kan worden. Een extensief groendak is voor de sier hier kan dan ook niet overheen gelopen worden. Voor een intensief groendak zijn er andere regels. Zo moet er bijvoorbeeld een bouwvergunning aangevraagd worden, omdat het dak ook het gewicht van de personen die eroverheen lopen moet kunnen dragen. In sommige gevallen moet er ook voor een extensief groendak een bouwvergunning worden aangevraagd. Bijvoorbeeld bij een zware begroeiing en het gewicht in verzadigde toestand over de tweehonderd kilo per vierkante meter heen gaat. Maar meestal is hier geen vergunning voor vereist.

De planten

Bij de meeste groendaken wordt gebruik gemaakt van sedum, dit zijn lichte plantjes die veel water op kunnen nemen. Deze plantjes zijn erg sterk en er zijn diverse soorten met verschillende bloeiperioden. De sedummixmatten zijn vooral erg populair, deze tapijtjes rol je eenvoudigweg uit op het dak en binnen een paar uur kun je al genieten van het resultaat. In de matten zitten verschillende sedumsoorten, hierdoor heb je van april tot en met september altijd wel een bloeiende soort op je dak. Maar je kan ook je dak bekleden met bijvoorbeeld de alpine aster, diverse anemoonsoorten of primula’s en ook de alpenvlasleeuwenbek, de dryas, huislook, kruiptijm en de steenbreek zijn erg mooi. Extensieve groendaken hebben bijna geen onderhoud nodig, alleen bij langdurige droogte is het nodig om ze water te geven.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.