Asbest is een gevaarlijke stof die schadelijk is voor de gezondheid. Doordat de stof niet met het blote oog te zien is, kun je vaak lastig inschatten of er asbest in de woning bevindt. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van asbest doordat het een stevig en goedkoop materiaal is. Echter werd er later ontdekt dat de stof erg schadelijk is waardoor het overal verboden werd. Als jij asbest in de woning ontdekt, is het belangrijk dat het zo snel mogelijk wordt verwijderd. 

Asbest in het kort

Asbest is een vezel dat vroeger erg vaak werd gebruikt in woningen. Het had een aantal gunstige eigenschappen. Zo was het sterk, bestendig tegen branden en het was een goede isolatie. Asbest in vloerbedekking en golfplaten kwamen vaak voor. Asbest in een vaste vorm als materiaal is in principe niet gevaarlijk. Het wordt pas gevaarlijk wanneer de asbestvezels loskomen en in de lucht terecht komen. Bij het inademen van de vezels kunnen er namelijk ernstige ziektes als longkanker ontstaan. Na de constatering dat de vezel erg schadelijk is, werd het gebruiken van asbest verboden. 

Identificeren van asbest

Om te kijken of er asbest in de woning zit, moet het natuurlijk eerst geïdentificeerd worden. Om dit te doen, moet er gekeken worden naar het bouwjaar van het materiaal. Bij golfplaten wordt er vaak weergegeven door welk bedrijf ze zijn gemaakt en in welk jaar ze zijn geproduceerd. Wanneer golfplaten voor 1 juli 1993 zijn gemaakt, is de kans groot dat het asbest bevat. Ook kan er gekeken worden naar de textuur van het materiaal. Maar om er zeker van te zijn dat er asbest in de woning zit, kun je het beste een monster laten afnemen. Een monster afnemen kun je door een professioneel bedrijf laten doen. Het monster wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd om te kijken of het daadwerkelijk asbest is. 

Verwijderen van asbest

Eenmaal wanneer asbest geïdentificeerd is, moet het verwijderd worden. In enkele gevallen mag je zelf asbest verwijderen. Maar het beste is om asbestsanering te laten doen door een professioneel bedrijf. Omdat asbest zo gevaarlijk is, moet het namelijk met zorg verwijderd worden. Er mogen geen asbestdeeltjes de lucht in komen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.