Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan erg handig zijn. Vooral bij het kopen van een oudere woning zal veel profiteren van een bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring geeft jou zekerheid en is in sommige gevallen zelfs verplicht. Een bouwkundige keuring is handig bij zowel het kopen als verkopen van een woning. De kosten van een bouwkundige keuring kunnen per situatie van elkaar verschillen. In sommige gevallen is een bouwkundige keuring aftrekbaar waardoor je zelf de kosten ervan niet of deels hoeft te betalen.

Bouwkundige keuring in het kort

Een bouwkundige keuring is een inspectie waarbij er een expert met jou meegaat een woning bezichtigen. Tijdens de bezichtiging zal de inspecteur gaan kijken naar veel aspecten van een woning. De inspecteur is een onafhankelijke bouwtechnische expert. Er wordt actief gezocht naar gebreken van een woning door de inspecteur. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van asbest in de woning. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Ook wordt er gekeken naar de constructie van een woning. Bij oudere woningen kan de constructie van de woning verzwakt woorden waardoor het nodig is om het te renoveren. Verder wordt er gekeken naar eventuele problemen met insecten en ongedierte en naar de technische situatie van een woning. Na de inspectie wordt er een rapport opgesteld waar alle informatie van de woning staat beschreven. Er wordt een schatting gemaakt van de kosten voor eventuele gebreken die moeten worden opgelost en de verwachte kosten voor de komende jaren. 

Aftrekbare kosten

Als de woning die je koopt voldoet aan een aantal eisen, dan mogen de kosten van de bouwkundige keuring afgetrokken worden. Het gaat hierbij om de eisen van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiervoor is het nodig dat de woning in 1940 of later is gebouwd. De woning moet ook getaxeerd zijn en uit het rapport moet blijken dat een bouwkundige keuring nodig is. Ten slotte moeten de verbouwingskosten meer dan 10 procent van de verkoopwaarde bedragen. Wanneer de situatie aan deze eisen voldoet, kunnen de kosten van het bouwkundig rapport worden opgegeven aan de belastingdienst. 

Gemiddelde kosten van een keuring

De kosten van de keuring zelf kunnen veel van elkaar verschillen. Het hangt namelijk af van de oppervlakte van een woning. Een grotere oppervlakte betekent dat een bouwkundige keuring duurder zal zijn. Over het algemeen liggen de kosten voor een bouwkundige keuring tussen de 250 en 500 euro.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.