De plaatsing van zonnepanelen is inmiddels een heuse trend geworden. De panelen maken het mogelijk om jouw eigen bruikbare energie op te wekken, waardoor jij niet langer afhankelijk bent van een energieleverancier met schommelende prijzen. Financieel zal deze verandering op termijn zeer voordelig zijn.

Toch zijn er behoorlijk veel misverstanden rondom de zonnepanelen, waardoor veel personen uiteindelijk geen zonnepanelen op hun woning plaatsen. Erg zonde, aangezien de zonnepanelen zowel het milieu als de eigenaar grote voordelen kan bieden. In dit artikel richten wij ons op enkele misverstanden rondom de zonnepanelen en zullen wij deze uitspraken ontkrachten.

“De zonnepanelen zijn alleen nuttig als de panelen naar het zuiden richten”

Hoewel de zonnepanelen inderdaad de hoogste opbrengst bieden als de panelen naar het zuiden gericht staan, is het absoluut niet waar dat de zonnepanelen onnuttig zijn als ze naar een andere richting staan. Zo is het mogelijk dat de zonnepanelen, vanwege jouw dak, enkel naar het oosten of westen gericht kunnen worden. Ook in deze situatie zullen de zonnepanelen een groot deel van jouw nodige energie kunnen dekken, waardoor jij alsnog kunt genieten van de financiële voordelen. Het is echter wel af te raden om de zonnepanelen naar het noorden te plaatsen. Deze zijde levert in veel gevallen te weinig op om te genieten van de voordelen.

“Op een bewolkte dag is er geen opbrengst”

Het is begrijpelijk dat men verwacht dat de montage zonnepanelen enkel zonne-energie opbrengen op dagen dat de zon schijnt. Toch is dit een misverstand. Zonnepanelen werken namelijk op licht. Hierdoor is het direct zonlicht niet vereist om de zonnepanelen in werking te stellen. Ook op een bewolkte dag, waarbij er sprake is indirect of diffuus licht. 

In de zomer wordt er inderdaad meer energie opgewekt, doordat er meer daglicht is, de zon hoger staat en de zon langer schijnt. Hoewel de zonnepanelen installatie minder energie opwekt in de winter, is het zeker voldoende om een groot deel van jouw nodige energie te dekken. 

“Hoe feller de zon, hoe hoger de opbrengst”

Dit misverstand sluit goed aan op bovenstaand misverstand. Een extreem felle zon of zeer hoge temperatuur zijn namelijk juist negatief voor de opbrengst. De zonnepanelen brengen het meeste op tot een temperatuur van 25 graden. Als het warmer wordt dan deze temperatuur, zal de hoeveelheid geproduceerde energie, oftewel de zonnepanelen opbrengst, zelfs afnemen. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.