Schrik je ook weer iedere keer als je in de keukenkastjes kijkt? Maar blijf je dit uitstellen, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Een mooi opgeruimde keuken maakt koken natuurlijk een stuk prettiger. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar moet je aan denken? Goed nieuws: de keuken opruimen én opgeruimd houden is voor iedereen mogelijk. Met de volgende tips geniet jij binnen no-time van een fris opgeruimde keuken.

Denk na over de indeling van de kastjes

Wanneer de keuken door de jaren heen steeds voller is geworden, zal je wellicht steeds meer zien dat de kasten beginnen uit te puilen. Hierdoor wordt de keuken opruimen en opgeruimd houden een stuk lastiger. Gelukkig is dit probleem eenvoudig te voorkomen door de kastjes anders in te delen. Begin dus niet lukraak met opruimen om vervolgens alles weer in dezelfde kasten te zetten, maar denk eerst goed na hoe je dit wilt aanpakken. Er moet een logica in zitten die het koken en het opbergen van spullen gemakkelijker maakt.

Heb je bijvoorbeeld open planken of schuiflades in de keuken? Zorg er dan voor dat je hier de houdbare producten in de keuken stalt. Denk bijvoorbeeld aan pasta, sauzen, rijst, enzovoorts. Wanneer je deze allemaal in een kast stapelt, zal dit veel minder gemakkelijk te overzien zijn. Hierdoor is de kans groot dat je tijdens het doen van boodschappen onnodig veel spullen meeneemt, terwijl je deze nog gewoon in huis hebt. Dat is niet alleen zonde, maar maakt je keuken nóg voller. Door dit soort spullen overzichtelijk op te bergen, bespaar je jezelf een hoop tijd met het maken van boodschappenlijstjes en hou je de keuken gemakkelijker op orde.

Berg grote keukenmachines op

Keukenmachines nemen verreweg de meeste ruimte in beslag. Het gebeurt regelmatig dat mensen frituurpannen, koffiezetapparaten, waterkokers en broodroosters simpelweg op het aanrecht laten staan. Hierdoor beperk je de werkruimte echter enorm. Indien mogelijk is het daarom verstandig om een speciale lade voor dit soort apparaten te creëren. Enkel de apparaten die dagelijks worden gebruikt, zoals het koffiezetapparaat, mogen op het aanrecht blijven staan. Dat geeft een veel rustigere en opgeruimde uitstraling.

Is het in jouw kleine keuken niet mogelijk om de keukenmachines in een la op te bergen? Bedenk dan goed welke apparaten je echt maar incidenteel gebruikt. Als het goed is zal je een frituurpan bijvoorbeeld niet dagelijks gebruiken. Daarom kun je deze ook prima in een schuur of de trapkast bewaren.

Ruim eerst alles op

Omdat je door de jaren heen ontzettend veel spullen verzamelt, is de kans groot dat je niet eens meer precies weet wat er in je keuken aanwezig is. Ook wanneer je kast vol houdbare producten overvol is, bestaat de mogelijkheid dat hier ook producten zijn die allang over de datum zijn gegaan. Begin daarom eerst met alles uit de keuken te halen. Stal dit op de eettafel of pak kast voor kast aan. Maak vervolgens ook direct de keukenkastjes en lades goed schoon, zodat je werkelijk met een frisse lei kunt beginnen. Wanneer je over een goede indeling beschikt, moet dit het punt zijn waarop je de keuken ook in die optimale conditie kunt houden. Ready? Set? Go!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.