Je huis is het centrum van je leven – gevuld met geliefden en familie bezittingen. Bescherm je huis met deze belangrijke brandveiligheidstips. Het kan namelijk levens redden. Het is van groot belang dat je hier bewust mee bezig bent, wij hopen namelijk dat jij nooit in een situatie met brand in huis terecht komt.

Tip 1

Installeer rookmelders op elke verdieping van het huis. Test ze maandelijks om er zeker van te zijn dat ze werken. Vervang de batterijen elke 6 maanden.

Tip 2

Maak meerdere vluchtplannen en oefen ze met je gezin. De plannen moeten vluchtroutes vanuit verschillende delen van het huis bevatten, hulpmiddelen om het gebouw te verlaten (vluchtladders, voorwerpen om te openen, ramen uit te breken) en een aangewezen ontmoetingsplaats. Het is heel belangrijk om de brandveiligheid met kinderen te oefenen, dus zorg ervoor dat jou en je kinderen vertrouwd maakt met de geluiden van het (de) alarm(en).

Tip 3

Houd grills, fornuizen en frituurpannen minstens een meter van je huis en van struiken of heesters vandaan.

Tip 4

Houd verwarmingstoestellen minstens één meter verwijderd van brandbare voorwerpen. Zet verwarmingstoestellen altijd uit als je de kamer verlaat of naar bed gaat. Laat de schoorstenen, open haarden, houtkachels en centrale oven één keer per jaar nakijken.

Tip 5

Als iemand in thuis doof of slechthorend is, overweeg dan de installatie van een alarm dat knipperende lichten, trillingen en geluid combineert.

Tip 6

Bewaar benzine in een garage of schuur in een container die is goedgekeurd voor de opslag van benzine. Sluit het deksel op alle ontvlambare producten en berg ze na gebruik op.

Tip 7

Bewaar een brandblusser op elke verdieping van je huis. Een schuimblusser wordt voor huisbranden aangeraden.

Tip 8

Rook nooit in bed. Veertig procent van alle rookgerelateerde branden begint in de slaapkamer. Veel bedden en dekens zijn gemaakt van brandbare materialen, waardoor het erg gevaarlijk is om met een brandende sigaret in slaap te vallen. Het risico neemt toe met het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.

Tip 9

Hou je aanrecht en fornuis in de gaten. Onbewaakt kookgerei is een belangrijke oorzaak van woningbranden. Het gebruik van grills op houten of brandbare terrassen is ook een oorzaak. Houdt om deze reden dan ook altijd een blusdekens in je keuken achter de hand.

Tip 10

Als je kaarsen aansteekt, let hier dan op : Gebruik stevige houders. Houd kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren. Doof kaarsen voordat u naar bed gaat. Brand kaarsen op vlakke oppervlakken. Houd kaarsen uit de buurt van bekleding of raambekleding.
Kaarsen zijn namelijk erg brandgevaarlijk!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.