Laat je je kozijnen vervangen voor nieuwe kunststof of aluminium kozijnen? Of ben je van plan om je huidige kozijnen een nieuw likje verf te geven? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over welke kleur je je kozijnen wilt geven. Qua kleuren is er namelijk ontzettend veel mogelijk, maar tegelijkertijd is niet elke kleur even geschikt voor je buitenschilderwerk. In dit artikel lees je een aantal handige tips voor het kiezen van de juiste kleur.

Stem de kleur af op je buitenmuren

Een handig uitgangspunt bij het kiezen van de kleur verf voor je kozijnen is de kleur van je buitenmuren. We hebben een aantal populaire combinaties op een rijtje gezet:

  • Heeft je huis witte buitenmuren, dan passen eveneens witte kozijnen daar goed bij. Maar heeft je woning een industriële interieurstijl, dan zijn antraciet of zwarte kozijnen ook erg geschikt.
  • Heeft je woning een gevel van rode bakstenen? Dan kun je met groene houten kozijnen of witte kunststof kozijnen de authentieke uitstraling hiervan behouden.
  • Heeft je woning een gele gevel? Kies dan voor kozijnen met een eveneens lichte kleur. Zo krijgt je huis een rustige uitstraling.

Gebruik een driekleurencombinatie

Tegenwoordig is een zogeheten driekleurencombinatie erg populair als het gaat om de kleuren van je buitenschilderwerk. Dit betekent dat je je ramen, kozijnen en deuren allemaal een andere kleur geeft. Hierdoor wordt de gevel van je woning levendiger en speelser. Een veelgebruikte combinatie is bijvoorbeeld een lichte kleur voor je ramen, een middentoon kleur voor je kozijnen en een donkere kleur voor je luiken en deuren. Zeker als je kiest voor aluminium deuren geeft dit een erg mooi gezicht.

Houd rekening met de reglementen

Misschien wil je je kozijnen wel een hele extravagante kleur geven. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat dat niet altijd zomaar mogelijk is. Veel gemeentes hanteren namelijk specifieke richtlijnen als het gaat om de kleur van je kozijnen. Doe hier dus onderzoek naar.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.