Nederland raakt steeds meer bebouwd, dus er is steeds minder ruimte voor de natuur. Dieren hebben daardoor moeite om een heenkomen en voldoende voedsel te vinden. Maar jij kunt de natuur een handje helpen, door je tuin diervriendelijk te maken. In dit blogartikel delen we daarvoor een aantal tips met je.

Vang regenwater in een open water ton op

Door klimaatverandering hebben we te maken met hele droge periodes en hevige regenbuien. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om het regenwater op te vangen, zodat we het aan de natuur terug kunnen geven op het moment dat ze het het hardst nodig heeft.

Een van de manier waarop je het regenwater kan opvangen, is door de dakgoot op een regenton aan te sluiten. Door voor een open regenton te kiezen, kunnen vogels eruit drinken. Om het ze gemakkelijker te maken, is het aan te raden een drijvend plateautje in de regenton te leggen, zodat de vogels goed bij het water kunnen als het waterpeil in de ton wat laag staat.

Plant een grote boom in je tuin

Als je een ruime tuin hebt, is het aan te raden om een grote boom te planten. Een grote boom, zoals bijvoorbeeld een eikenboom, trekt insecten aan en zorgt daardoor voor meer biodiversiteit in je tuin. Bovendien zorgt een boom voor schaduw, zodat je in de zomer een goede plek in de tuin voor jezelf creëert.

Laat afgevallen bladeren liggen

De meeste mensen hebben de neiging om afgevallen bladeren zo snel mogelijk op te ruimen. Maar wist je dat de bladeren ook voor voeding in de bodem zorgen? De bladeren trekken onder andere insecten aan. En hun ontlasting is weer voeding voor de bodem. En wat te denken van egels? Deze dieren hebben steeds minder schuilplaatsen en houden er juist van om tussen een berg bladeren een schuilplaats voor zichzelf te creëren.

Het is echter niet zo dat je overal de bladeren kunt laten liggen. Liggen er bijvoorbeeld bladeren op het gazon? Dan kun je die het beste snel verwijderen. Anders krijgt het gras onvoldoende zonlicht en kan het op de duur zelfs gaan rotten.

Zorg voor een gezond bodemleven

Gezonde beplanting heeft een gezonde bodem nodig. Gezonde tuingrond is dus de basis van een succesvolle tuin. Spit daarom de bovenste laag van de grond om voordat je de beplanting poot. Voeg vervolgens hoogwaardige compost aan de grond toe.

Wanneer het groen goed groeit en bloeit trekt dat insecten aan. Insecten zijn voedsel voor vogels en de vogels zorgen met hun uitwerpselen dat de grond bemest wordt.

Plaats vogelhuisjes

Zoals eerder aangegeven wordt Nederland steeds voller gebouwd. Een gevolg daarvan is dat vogels minder broedplekken kunnen vinden. Dus help de vogels een handje en plaats enkele vogelhuisjes in je tuin. In de winter is het aan te raden om de vogelhuisjes even schoon te maken, anders wordt het vogelhuisje op de deur wel erg vies van de vogelpoep van alle jonkies die in het huisje zijn geboren.

Laat snoeitakken in een hoekje liggen

Wanneer we de beplanting hebben gesnoeid zijn we geneigd om de takken direct klein te maken en af te voeren. Maar door de takken in een hoekje van de tuin op te stapelen, creëer je een plek waar insecten en wormen op af komen. Ideaal, want voor vogels is dit voedsel.

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Hoveniersbedrijven mogen al een tijdje geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dus doe dat zelf ook niet. Gebruik liever kokend water om bijvoorbeeld onkruid te bestrijden. Het kost vaak iets meer tijd om het onkruid onder de duim te krijgen, maar je voorkomt daarmee dat er chemische middelen in de natuur terechtkomen.

Vind je het duurzame bestrijden van onkruid en ander tuinonderhoud te veel gedoe? Dan kun je er voor kiezen om het onderhoud van de tuin uit te besteden. Een bedrijf dat volop heeft geïnvesteerd in machines om tuinonderhoud duurzaam uit te voeren, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Lees meer over hun diensten voor tuinonderhoud.

Meer tips om je tuin diervriendelijk te maken?

Met de tips uit dit artikel kom je al een heel eind om je tuin diervriendelijker te maken. Maar als je het echt goed wil aanpakken dan is het aan te raden om een hovenier in te schakelen voor tuinadvies op maat. Met de investering in professioneel tuinadvies van een hovenier haal je zelf meer plezier uit je tuin en bewijs je de natuur een goede (duurzame) dienst!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.