Stel, je bent van plan een huis te kopen. En stel ook dat je een bejaarde ouder of volwassen kind hebt die graag met je in één huis wil wonen. Waarom koop je dan niet samen met je ouders een huis? In een overspannen markt waarin we tegenwoordig leven, is dat best slim. De multigenerationele woontrend is niet nieuw, maar neemt ook in Nederland wel toe.

Goed om te weten

  • Steeds meer gezinnen wonen met meer dan één generatie volwassenen onder één dak.
  • Iedereen in huis heeft (een eigen) ruimte en privacy nodig.
  • Soms moet je creatief zijn om privéruimte vrij te maken.
  • Zoals altijd is de locatie van het huis belangrijk.
  • Betrek iedereen bij de discussie, ook broers en zussen die niet in het huis zullen wonen.

Mensen zijn geneigd te denken dat financiële problemen de oorzaak zijn van deze toenemende trend. Maar niet alleen financiële problemen zullen mensen tot deze stap aanzetten. Juist ook als je slim met je geld omgaat, is dit een slimme zet. Daarnaast kunnen familieleden elkaar helpen en bijstaan in diverse situaties.

Creativiteit gebruiken om ruimte te creëren

Niet altijd is het aantal juiste ruimtes direct voorhanden in één huis. Meerdere slaapkamers en badkamers zijn echter cruciaal in een situatie waarin ouders met hun kind(eren) een huis kopen. Gezinnen zullen echt creatief worden als ze geen huis kunnen vinden met de indeling die ze nodig hebben. Als er niet voldoende slaapkamers zijn, is het een optie om een garage te verbouwen of een bijgebouw om te vormen tot een extra woonruimte met slaapkamer. Of van één slaapkamer twee slaapkamers maken. Misschien wel van de zolder een extra slaapkamer maken.

De juiste plek is even belangrijk als voldoende ruimte

Ook de plek is belangrijk, zeker als de oudere generatie nog actief is. Hoe jonger de ouder is, hoe minder belangrijk het is om dicht bij een centrum te wonen. Echter voor oudere ouders die niet meer zo mobiel zijn, kan dat juist een voorwaarde zijn. Vader kan of in de auto stappen of te voet naar de supermarkt gaan. Hij heeft nog steeds zijn vrijheid en het gevoel dat hij onafhankelijk is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.