Veel mensen denken dat de kans op een brand relatief klein is. Toch zijn er jaarlijks duizenden Nederlanders die te kampen hebben met een brand in hun woning. Dit kan tot ernstige situaties leiden met niet alleen materiele schade, maar ook gewonden en in het slechtste geval zelfs doden. Om ervoor te zorgen dat jou deze nachtmerrie bespaart blijft, kun je gelukkig een heleboel dingen doen om een brandveilige situatie in jouw huis te creëren. Bijkomend voordeel, is dat je dit niet helemaal alleen hoeft uit te zoeken en te doen, maar er diverse hulpmiddelen en bedrijven zijn die je hierbij kunnen assisteren.

Tip: Noodverlichting Aanleggen conform NEN 1010 | Aansluiting

Brandpreventie is minstens zo belangrijk als brandbestrijding

Elke pandeigenaar in Nederland is verplicht om te voldoen aan de eisen en regels die staan vermeld in het Bouwbesluit. In dit document zijn ook tal van maatregelen opgenomen om de brandveiligheid te bevorderen. Deze maatregelen verschillen per pand en per de functie waarvoor het pand gebruikt wordt. In het algemeen kan de brandveiligheid worden onderverdeeld in een aantal delen. De brandbestrijding is het onderdeel waar de meeste mensen aan denken bij brandveiligheid. Het hebben van de juiste blusapparatuur op de juiste plek en is natuurlijk ook essentieel om een eventueel beginnende vuurhaard direct te doven. Er is echter nog een stap die voor brandbestrijding komt en dat is de brandpreventie. Brandpreventie is gericht op het nemen van de juiste maatregelen die de risico’s die een brand kunnen veroorzaken zoveel mogelijk uitsluit. Hierbij kun je denken aan een aardedraad van de wasmachine naar de grond, maar ook de afwerking of het niet hebben van elektriciteit in de badkamer en de plaatsing van stopcontacten in de woning en specifiek in de keuken. Er zijn tal van tips en trucs waar je tot op heden niet bij hebt stilgestaan die een brand kunnen voorkomen.

Uitgelicht: Wanneer moet de noodverlichting gaan branden?

Brandbeveiligingsbedrijven helpen met advies op maar voor een brandveilige woning Brandveilig wonen en het nemen van alle mogelijke maatregelen lijkt soms best een uitdagende opgave, omdat de meeste mensen geen specialist zijn op dit gebied. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je informatie kan inwinnen over dit onderwerp. De brandweer heeft diverse video’s en checklists beschikbaar die een goed idee geven van de mogelijke en nodige maatregelen in huis. Uiteraard is elk huis en elke situatie verschillend. Er zijn dan ook diverse brandbeveiligingsbedrijven die een service aanbieden om de woning te keuren op brandveiligheid en een advies op maat te maken op basis van het keuringsrapport die de juiste maatregelen aangeven. Wanneer je kiest voor deze optie worden er vaak totaal pakketten aangeboden die bestaan uit de keuring van de woning, het aanbieden van de juiste apparatuur en doen van aanpassingen en daarnaast ook een contract insluiten met het onderhoud en periodieke keuringen van onder andere de blusapparatuur en brandalarmen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.