Een houten vloer geeft jouw interieur een warme sfeer. Niet alleen de kleur en het materiaal is belangrijk bij de vloer, maar ook de manier waarop de vloer wordt gelegd is van belang. Allereerst kun je ervoor kiezen om de planken recht-toe-recht-aan naast elkaar neer te leggen. Daarnaast kan je ook een twist geven aan het legpatroon. Veel voorkomende legpatronen zijn de Hongaarse punt en visgraat vloer. De twee legpatronen lijken enorm veel op elkaar en worden snel door elkaar gehaald. Lees snel verder en ontdek meer over deze twee verschillende legpatronen. 

Hongaarse punt vloer

Allereerst wordt er stilgestaan bij de Hongaarse punt vloer. De Hongaarse punt vloer kan je herkennen aan de vloerdelen die onder een hoek van 60 graden worden gelegd. De bovenzijde van de vloerdelen sluiten op deze manier prachtig op elkaar aan. Door de hoek van 60 graden wordt er een soort sergeantsstreep gecreëerd. Dit patroon in de vloer zorgt voor een strakke en rustige uitstraling in de woning. 

De oorsprong van de Hongaarse punt vloer heeft plaatsgevonden in de zeventiende eeuw. De vloer kwam vaak voor in de kastelen. Later werd het legpatroon ook toegepast in huizen van rijke Parijzenaren. Enkel rijke mensen konden een Hongaarse punt vloer betalen. Hedendaags is de Hongaarse punt vloer een stuk betaalbaarder geworden. In vergelijking met andere legpatronen, blijft de Hongaarse punt vloer een duurder legpatroon. Het leggen van de Hongaarse punt vloer kost een hoop tijd. Tijd is geld en daardoor is de Hongaarse punt vloer iets duurder. 

Visgraat vloer

Bij de visgraat vloeren worden de delen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar aan gelegd. De kopse zijde van een vloerdeel ligt op deze manier haaks aan de lange zijde van de naastliggende plank. Door het visgraat patroon toe te passen in jouw woning, geef je de ruimte een tijdloos en sfeervol karakter. 

Het visgraat patroon is al een aantal jaren oud: het bestaat al duizenden jaren. Het legpatroon werd door de Romeinen veel toegepast. Op wegen, decoratieve muren en pleinen kon je het visgraat patroon terugvinden. Tegenwoordig worden vele verschillende vloeren door middel van het visgraat patroon gelegd. Als je op zoek bent na een vloer met een authentieke uitstraling, dan adviseren wij jou om gebruik te maken van een echte houten vloer.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.