Traver-wat? Travertin! Grote kans dat je nog nooit van deze natuursteen soort hebt gehoord. Niet zo gek, want hij is nou niet bepaald populair onder huizenbezitters. Travertin is nog wel eens te spotten in een hotel of kantoorgebouw, maar zelden in een Hollandse woning. Zonde eigenlijk, want het is een prachtige steensoort. Gelukkig lijkt daar verandering in te komen. Travertin stijgt in populariteit en steeds meer Nederlanders weten de schoonheid ervan te omarmen. Maar wat is travertin, hoe pas je het toe en hoe onderhoud je het? We zochten het voor je uit.

Wat is travertin?

Travertin wordt gevormd wanneer de kalk uit warm water een dikke laag vormt. Omdat hier ook allerlei blaadjes en takjes tussen zitten, krijgt de travertin een mooie onregelmatige structuur. Travertin wordt ook wel travertijn genoemd, en wordt al eeuwen toegepast. Onder andere het Colosseum in Rome en het Nationaal monument op de Dam in Amsterdam zijn gemaakt van travertin. Je kunt de natuursteen soort herkennen aan de zachte gelige look. Althans, binnen. In de buitenlucht is travertin helaas vaak zwart uitgeslagen door smok en andere vuiligheid. 

Hoe kun je travertin toepassen?

Travertin is dus een geliefde natuursteen soort voor monumenten en bijzondere gebouwen. Het laat zich echter ook prima toepassen in een reguliere woning. De warme look maken de steen zeer geschikt voor in huis. Travertin is voornamelijk geschikt voor in de badkamer. De tegels zijn vochtbestendig en makkelijk schoon te maken, wat prettig is in een ruimte vol met water. Tegelijkertijd ogen ze warm en gezellig. Dit in tegenstelling tot reguliere witte tegels. Door travertin toe te passen word je badkamer dus niet enkel praktisch, maar ook comfortabel. 

Travertin is daarnaast ook goed te verwerken in de keuken of zelfs in de woonkamer. Dit kan door de tegels op een enkele wand te plaatsen of op de vloer. We adviseren wel om hier een gezellig vloerkleed overheen te leggen wanneer je travertin toepast in de huiskamer. Tot slot zijn er zelfs travertin meubels te vinden, zoals bijzettafeltjes. Dit geeft de ruimte helemaal een chique look. Laat je dus vooral inspireren door blogs als Interieurleven voor meer tips met betrekking tot het toepassen van deze prachtige natuursteen soort. 

Hoe houd je travertin mooi?

Hoewel travertin echt wel tegen een stootje kan, is goed onderhoud belangrijk om er lang van te genieten. Dit begint bij het reinigen van het oppervlak. Door travertin regelmatig schoon te maken voorkom je dat er vuil in de kleine poriën kruipt. Je kunt de steensoort eventueel impregneren om het beter te beschermen tegen viezigheid. 

Daarnaast loop je het risico dat het travertin na verloop van tijd zijn glans verliest. Gelukkig kun je een travertin vloer polijsten om zo zijn originele glans en kleur weer te herstellen. Ga alleen niet zelf aan de slag met een schuurmachine, maar laat het over aan een specialist. Zo voorkom je schade en weet je zeker dat het oppervlak er weer als nieuw uitziet.

En, is travertin wat voor jou?

We hopen je geïnspireerd te hebben met dit stukje over travertin. Of je net zo enthousiast bent als ons en denkt dat travertin bij jouw woning past, is natuurlijk aan jouwzelf. Natuursteen is niet goedkoop, dus denk er goed over na voordat je tot aanschaf over gaat. Mocht je ervoor kiezen om travertin toe te passen in huis dan zul je er geen spijt van krijgen. Dankzij de tijdloze look kun je er jaren van genieten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.