Behangen is een leuke en relatief eenvoudige manier om jouw woning snel en effectief meer sfeer te geven. Het geeft iedere ruimte direct een veel mooiere uitstraling. Toch bestaat er nog veel verwarring over de verschillende behangsoorten. Vroeger was dat simpel. Er waren weinig behangsoorten verkrijgbaar. Inmiddels is de keuze reuze. Met name glasvezel behang en vliesbehang, ook wel renovlies genoemd, worden hierbij nog wel eens met elkaar verward. Want wat is het verschil eigenlijk tussen deze twee? En wat is de beste keuze?

Kwaliteit van de muur

Bij het maken van een keuze tussen glasvezelbehang en vliesbehang is het allereerst belangrijk om naar de kwaliteit van de muur te kijken. Beschik je over een gladde muur zonder al te veel putjes en beschadigingen? Dan is vliesbehang een prima keuze. Dit behang wordt met name gebruikt in normale omstandigheden. Renovlies kan ook prima gebruikt worden voor muren die beschadigd zijn, maar dan duurt het langer om aan te brengen. Bovendien staat vliesbehang er juist om bekend dat het zeer gemakkelijk en snel aan te brengen is. Daardoor gaat de voorkeur meestal naar renovlies uit wanneer de kwaliteit van de muur goed is.

Ben je op zoek naar een muur met structuur en beschik je al over een minder gladde ondergrond? Dan is glasvezelbehang precies wat je zoekt. Glasvezelbehang kan op verschillende ondergronden worden gebruikt, maar wordt met name toegepast op minder gladde ondergronden door de kracht en kwaliteit van het behang.

Renovlies met een open structuur

Wist je dat er naast vliesbehang en traditioneel glasvezelbehang ook nog een nieuwe mogelijkheid is om toe te passen op jouw muren? Bij beide behangsoorten is het namelijk mogelijk om voor een zogenaamde open structuur te kiezen. Maar wat is renovlies met een open structuur eigenlijk?

De meeste mensen willen tegenwoordig over zeer strakke en gladde wanden in huis beschikken. Helaas is daar vaak veel voor nodig om dit te realiseren. De realiteit is immers dat er maar weinig woningen zijn die enkel over gladde muren beschikken. Gelukkig is dit probleem op te lossen. Bijvoorbeeld door het gebruik van stucwerk. Het nadeel van stuc is dat men moet wachten tot de wand is opgedroogd, alvorens het behang geplaatst kan worden. Dit geeft de muur tijd om weer te gaan ‘werken’. Hierdoor is de wand uiteindelijk minder glad dan verwacht en gehoopt.

Dankzij renovlies of glasvezelbehang met open structuur is dit probleem verleden tijd. Deze behangsoorten kunnen direct over de pas gestucte wand worden geplaatst. Hierdoor worden scheuren voorkomen en dankzij de vochtdoorlatende kwaliteiten van het behang zal ook het vocht uit de muur langzaam verdwijnen.

Verwijderen van het behang

Het is ook belangrijk om alvast over de toekomst na te denken. Wellicht komt er bijvoorbeeld een moment waarop je het behang weer wilt verwijderen. Dan is het wel zo prettig als je weet hoe dit aangepakt moet worden. Hierbij bestaat een groot verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang.

Glasvezelbehang is over het algemeen zeer moeilijk te verwijderen. Het behang hecht zich uitstekend aan de muur, waardoor het lastig wordt om het weer los te krijgen. Het zal afhangen van de verlijming, maar over het algemeen is aftrekken of krabben niet de beste keuze. Soms lukt het zelfs niet om het behang met een stoommachine te verwijderen. Soms is het beter om voor een cover-up te kiezen. Eventueel een nieuw glasvezelbehang uitbesteden is een prima manier om jouw woning een gehele nieuwe look te geven, zonder dat je zelf met deze uitdagende klus aan de slag moet gaan.

Vliesbehang is weer relatief eenvoudig te verwijderen. Dit is dan ook een uitstekende keuze voor mensen die dol zijn op een metamorfose. Je kunt deze geheel naar wens verwijderen en weer een nieuwe laag aanbrengen. Zo gedaan!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.