Heb je totaal geen groene vingers? Of simpelweg te weinig tijd om je tuin op de juiste manier te onderhouden? Dan hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je niet over een mooie tuin mag of kunt beschikken. Er zijn namelijk genoeg manieren om een tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken. Bedenk natuurlijk wel dat geheel onderhoudsvrij uiteraard niet mogelijk is. Zelfs wanneer je de gehele tuin betegeld, zal deze alsnog enig onderhoud nodig hebben. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre je dit wilt doorvoeren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Met de volgende tips maak je je tuin zomerklaar en is deze het gehele jaar door zo onderhoudsvrij mogelijk.

Minder voegen in de tuin

Veel mensen denken ten onrechte dat tegels in de tuin zeer onderhoudsvriendelijk is. Waar tegels zijn kunnen immers ook geen planten groeien. Als je dit denkt, heb je het goed mis. Juist tegels kunnen namelijk extreem veel onderhoud veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van groene aanslag, vegen en bladeren verwijderen, voegen vrijmaken van onderhoud en ga zo maar door. Beperk dus bestrating indien dat mogelijk is.

Wil je toch een gedeelte van de tuin bestraten? Kies dan voor zoveel mogelijk grote tegels om het aantal voegen tot het minimum te beperken. Je kunt er ook voor kiezen om bodembedekkers toe te voegen. Deze groeien in de voegen en geven een mooie uitstraling aan de tuin. Bovendien geldt: waar planten groeien, kan geen onkruid meer komen. Investeer daarom juist niet in tegels, maar gebruik de juiste planten en bomen om jouw tuin onderhoudsvriendelijker te maken.

Kies de juiste planten

Het makkelijkste is om planten te kiezen die vrij weinig onderhoud nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan planten die het hele jaar kunnen blijven staan en met enkel incidenteel wat water tevreden zijn. Dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en geeft jouw tuin een geweldig mooie uitstraling.

Dan komt natuurlijk wel de moeilijkste kwestie. Want hoe weet je welke planten je moet kopen als je zelf weinig verstand hebt van planten? Daarom adviseren wij om altijd naar een kwekerij of tuincentrum te stappen. Hier vind je ervaren personeel die precies weten te vertellen welke planten onderhoudsvriendelijk zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Maak gebruik van een hovenier

Hoveniers worden ingezet om tuinen in te richten, in te delen en te onderhouden. Daarmee zijn ze de perfecte hulp voor mensen die weinig tijd hebben om hun eigen tuin aan te leggen en te onderhouden. Ook wanneer je zelf geen verstand hebt van tuinieren kan de hulp van een professional zeker gewenst zijn. Bovendien hoeft een hovenier inschakelen helemaal niet zoveel geld te kosten. Vergelijk de verschillende hoveniers bij jou in de buurt, lees de recensies en bekijk wat er mogelijk is. Vraag vervolgens verschillende offertes op, zodat je zeker weet dat je een goede deal sluit.

Geen gazon

Wil je het liefst een mooi gazon in de tuin aanleggen? Bekijk dan de mogelijkheden van kunstgras om onderhoud te beperken. Een mooi gazon vraagt immers om heel veel onderhoud. Wanneer je dit niet op de juiste manier bijhoudt, kan dit van enorme invloed zijn op de uitstraling van je tuin. Ook hierbij kun je de hulp van een hovenier inschakelen. Er zijn veel hoveniers die tegenwoordig grasmaaicontracten bieden. Hierbij komen ze regelmatig langs om je gazon te onderhouden. Zo bespaar je enorm veel tijd én stress.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.