Het inrichten van een kleine tuin is vaak een lastige opgave. Doordat de tuin klein is, is er weinig ruimte voor decoratie. Maar zonder decoratie lijkt de tuin kaal en ongezellig. Voor het inrichten van zo’n tuin kun je de hulp inroepen van een hovenier. Maar met een paar tips is het ook erg gemakkelijk om zelf je tuin in te richten. Het aanleggen en onderhoud van de tuin laten doen door een hovenier is daarna wel echt aan te raden.

Hou het simpel

Een tuinontwerp hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om er toch mooi uit te zien. Vooral bij een kleinere tuin geldt dat minder beter is. Het is ook helemaal niet mogelijk om in een kleine tuin allerlei elementen te stoppen, want dan wordt deze druk en rommelig. Kies daarom een hoofdkleur of -element uit en hou je hieraan vast. Ga bijvoorbeeld voor een aantal plantenpotten in dezelfde kleur en stijl. Of kies een thema uit voor de hele tuin waar de decoratie op gebaseerd is.

Kies planten en bloemen passend bij elk seizoen

Wanneer je een kleine tuin hebt, maar toch veel kleuren en stijlen in je tuin wilt, is dit een goede tip. Zorg ervoor dat je een plant of bloem hebt voor elk seizoen. Een boom die met mooie kleuren bloeit in de lente, vruchten afgeeft in de zomer, verkleurt in de herfst en tegen winterse temperaturen kan bijvoorbeeld. Wel is het handig om een boom uit te kiezen die na verloop van tijd niet te groot groeit.

Zorg voor een groot zitgedeelte

Het zitgedeelte van een tuin zorgt vaak voor de gezelligheid. Wanneer het zitgedeelte goed geregeld is, zit je ook vaker in de tuin en wil je er meer aan doen. Met behulp van gezichtsbedrog kun je dit gedeelte en de eventuele paadjes die ernaartoe leiden, groter laten lijken. Zet bijvoorbeeld een paar spiegels neer of plaats kleine hagen een weerzijden van de paadjes. Tevens werken grote tegels veel beter dan klinkertjes in een kleine tuin. Kies dus voor een mooie grote tegel die past bij de stijl van de tuin. Hierdoor gaat de tuin ook groter lijken en vormt hij een geheel.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.