Via internet kun je snel en eenvoudig een specialist inhuren die een bouwkundige keuring voor je woning gaat uitvoeren. Wat dit precies inhoudt is voor veel mensen onbekend. In deze blog behandelen we een aantal thema’s en financiële aspecten van een woningkeuring. Heb je na het lezen nog vragen? Naam dan contact op met een keuring-specialist, erkend deskundige of een adviseur van bouwkeuringexpert.nl.

Executiewaarde vrij van huur en gebruik

Dit is de taxatiewaarde waar het de hypotheekverstrekker doorgaans om gaat; dit is de prijs die de woning oplevert wanneer de woning gedwongen, openbaar wordt verkocht (veiling). Dit kan gebeuren wanneer u uw hypotheek verplichtingen niet nakomt. Deze waarde ligt lager dan de vrije verkoopwaarde, dit komt ondermeer doordat de veilingkosten voor de koper hoog zijn en de koper zelf voor de ontruiming moet zorgen. Als vuistregel geldt dat de executiewaarde rond de 90% van de vrije verkoopwaarde ligt, maar dit verschilt per gebied en hangt ook af van de courantheid van de woning. “De prijs die bij openbare verkoop door de meest biedende gegadigde zou zijn besteed, er van uit gaande dat met het proces verbaal van veiling ontruiming van het onroerend goed kan worden bewerkstelligd.”

Herbouwwaarde

De kosten om de woning in dezelfde staat te herbouwen wanneer deze door omstandigheden teniet gaat. Deze waarde is ook afhankelijk van toegevoegde “bestanddelen”. Wanneer u een hele luxe keuken en/of badkamer plaatst in een woning dan neemt ook de herbouwwaarde toe, de keuken en badkamer worden een onderdeel van de woning omdat ze aard en nagelvast zijn. De herbouwwaarde is belangrijk voor de verzekering van uw woonhuis. In onze taxatierapporten wordt ook altijd de herbouwwaarde genoemd. Indien u uw taxatierapport instuurt naar de verzekeraar van uw woning, dan kunt u gebruik maken van een garantie tegen onderverzekering. Informeer hiervoor bij uw verzekeraar of assurantietussenpersoon. Wij rekenen geen extra kosten voor het waarderen van uw herbouwwaarde, deze worden bij woonhuizen standaard in het taxatierapport vermeld. Bij appartementen wordt de herbouwwaarde niet vermeld. Dit komt doordat de waarde niet los valt te zien van de overige appartementen in het gebouw. Doorgaans is een appartement dan ook verzekerd via de Vereniging Van Eigenaren.

Tarieven bestaande bouw

De bouwkundige expert hanteert een vast tarief per bouwkundige keuring: €365,- exclusief BTW. Dit tarief heeft betrekking op woningen tot 800m³, voor woningen van meer dan 800 m³ zijn de tarieven op aanvraag. Onze tarieven zijn inclusief voorrijkosten en dergelijke. Ook wanneer het een bijzonder pand betreft welke meer tijd in beslag neemt hanteren wij dit tarief. Dus geen verrassingen achteraf. Dit maakt dat het een goedkope woninginspectie is die iedereen kan betalen.

Tarieven Nieuwbouw

Bij nieuwbouw woningen hanteren we een tarief van €365,- exclusief BTW voor een complete opleveringsinspectie. Het laten uitvoeren van een opleveringsinspectie bespaart vaak veel gesteggel achteraf; de aannemer is sneller geneigd akkoord te gaan met het oplossen van klachten cq. verbeteringen wanneer u wordt vertegenwoordigd door een bouwkundig specialist. Zij staan u terzijde tijdens de oplevering en bekijken uw nieuwe woning met een andere blik dan u, immers zij zijn niet emotioneel betrokken. Aan het einde van de keuring heeft u een opleveringsrapport opgesteld door de aannemer en uw adviseur welke u en de aannemer zullen ondertekenen. Dit proces verbaal van oplevering is uw officiële document waarmee de vastgestelde tekortkomingen zullen worden aangepakt. Annulering: Opdrachtgever heeft de mogelijkheid om de opdracht tot uiterlijk 24 uur voor de afspraak tot inspectie te annuleren. Bij annulering na deze termijn is de opdrachtgever 50% van het tarief verschuldigd.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.