Ongeluk zit in een klein hoekje, maar de lijn tussen een ongeluk of opzet is fijn. Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel ongelukken in het huis voorkomen, maar er bestaat helaas nog altijd een kans dat het misgaat. Een woningbrand kan veel schade toebrengen aan uw huis. Een inboedel-, opstal- en brandverzekering afsluiten is daarom altijd verstandig. Zo bent u in geval van woningbrand goed verzekerd en kunt u nadien een schadeclaim ontvangen. Het komt echter ook voor dat u geen schadevergoeding ontvangt omdat u schuldig bevonden wordt van opzettelijk schade toebrengen aan uw huis, misschien wel ten onrechte. In dit blog wordt beschreven wat u hiertegen kunt doen.

Dien een klacht in

We gaan er gemakkelijke wijs vanuit dat u niet opzettelijk uw woning in brand heeft gestoken. Hoe vervelend of oneerlijk de beschuldiging ook is, om de schadeclaim toch uitgekeerd te krijgen kunt u een aantal stappen ondernemen. U start bij het indienen van een klacht bij uw verzekeraar. Dit is een schriftelijke klacht waarbij u een duidelijke toelichting op uw bezwaar geeft. Het is belangrijk dat u in deze klacht bewijzen toevoegt om uw bezwaar te ondersteunen. Denk hierbij aan foto’s van de brandschade, maar ook de herstelwerkzaamheden. Ook moet u met de bonnetjes van uw bezittingen kunnen aantonen dat de verloren bezittingen daadwerkelijk ook in uw bezit waren, wat de aanschafprijs was en iets wat bewijst hoe oud de eigendommen waren. Ondanks dat dit misschien moeilijk te achterhalen valt, is al het bewijs wat u terug kan vinden, van belang. U kunt natuurlijk altijd om juridisch advies vragen om u te helpen bij het indienen van dit bezwaar.

Neem een verzekeringsadvocaat in de arm

Indien de verzekering u nog steeds schuldig bevindt kunt u overwegen om een gerechtelijke procedure te starten. Een advocaat in het verzekeringsrecht heeft ervaring met soortgelijke rechtszaken en kan daarom namens u dit bezwaar aanvechten. Dat scheelt u niet alleen veel tijd en moeite, maar vergroot ook de kans op slagen. Een rechter zal bepalen of u in het gelijk bent gesteld of niet. Beslist de rechter dat u recht heeft op de schadeclaim? Dan wordt niet alleen de schadevergoeding toegekend, ook de bijkomende kosten worden voor u vergoed.

Gevolgen terechte beschuldiging

De gevolgen van een terechte beschuldiging van woningbrand kunnen een grote impact op uw leven hebben. Er komt een registratie in het CIS-register waar alle verzekeringsmaatschappijen kunnen zien dat u verzekeringsfraude gepleegd heeft. Een ongunstige positie aangezien dit vele nadelen met zich meebrengt zoals hogere premies en een aanzienlijk verminderde kans om een nieuwe verzekering af te sluiten. Om deze reden wordt het CIS-register ook wel de ‘zwarte lijst’ onder verzekeraars genoemd. Vecht daarom altijd een onterechte beschuldiging aan ongeacht de omvang van de schadevergoeding.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.