Wanneer het ’s nachts voor het eerst vriest, is het tijd je woning voor te bereiden op de wintermaanden. Nog beter is het om hier al ver voor de eerste nacht met vorst mee te starten. Er zijn verschillende stappen die doorlopen moeten worden om problemen met onder meer de leidingen in huis te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de leidingen richting de buitenkranen worden afgesloten. Ook het laten uitvoeren van onderhoud aan de cv-ketel in huis loont, wanneer de winter voor de deur staat. Een loodgieter in Leiden kan je hierbij helpen. Begint het buiten harder te waaien? Zorg in dat geval voor het legen van de goten rondom je woning.

Voorkom verstopte en gesprongen leidingen in huis

Het afsluiten van de leidingen naar de buitenkranen helpt je een gesprongen leiding in de winter te voorkomen. Een gesprongen leiding is het gevolg van het water wat tot stilstand komt en als gevolg van vorst uitzet. De druk op de wanden van de leidingen neemt hiermee sterk toe, wat er uiteindelijk toe zal leiden dat de leiding knapt. Zodra het water in de leidingen ontdooit, zorgt dit voor een lekkage.

Het legen van de goten in de herfst en winter is belangrijk om verstoppingen in leidingen tegen te gaan. Bladeren en kleine takjes stromen vanuit de goten richting de regenpijp.

Onderhoud aan de cv-ketel uit laten voeren

Naast het afsluiten van de leidingen naar de buitenkraan en het schoonmaken van de goten, is het raadzaam de cv-ketel te laten onderhouden voorafgaand aan de wintermaanden. Het onderhoud aan de cv-ketel, zoals het bijvullen hiervan, helpt je optimaal te profiteren van het rendement van dit apparaat. Zou de waterdruk op de leidingen onvoldoende zijn, dan gaat er veel energie verloren; het leidt tot onnodig hoge kosten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.