Op welk moment heb jij de elektrische installatie in huis voor het laatst laten onderhouden door een elektricien in Rotterdam of bijvoorbeeld Amsterdam? Het belang van onderhoud aan elektrische installaties wordt regelmatig onderschat of vergeten. Denk aan het periodiek laten controleren van de werking van de aardlekschakelaar in de meterkast. Het is een cruciaal onderdeel, wat je helpt te voorkomen dat apparaten in huis onder stroom komen te staan. Zou je deze apparaten aanraken, dan krijg je een flinke schok.

Tip: het testen van de aardlekschakelaar zou je zelf kunnen doen. Zoek online eens naar een instructievideo, waarin wordt uitgelegd hoe je dit doet.

Slijtage aan elektrische installaties herstellen

Niet alleen het periodiek controleren van de aardlekschakelaar in de meterkast is essentieel. Zorg er ook voor dat regelmatig gecontroleerd wordt wat de staat van de elektriciteitskabels in huis is. Slijtage aan oudere kabels kan ertoe leiden dat de binnenzijde, de koperdraad, bloot komt te liggen. Komt zo’n draad vervolgens in aanraking met een andere koperdraad, dan veroorzaakt dit kortsluiting. In veel gevallen springt de stroom direct van de draden. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld door een sterk verouderde installatie in de meterkast, dan kan er brand in huis ontstaan als gevolg van zo’n kortsluiting.

Zelf onderhoud aan de elektra in huis uitvoeren

Voor het uitvoeren van onderhoud aan de elektra in huis heb je niet altijd hulp van een ervaren elektricien nodig. Een deel van het werk voer je zelf uit. Controleer bijvoorbeeld niet alleen de elektriciteitskabels die door je woning lopen, maar ook de verschillende losse elektrische apparaten. Een oude waterkoker of bijvoorbeeld koffiezetapparaat kan voor een stroomstoring in huis zorgen, wanneer de interne draadjes in zo’n apparaat met elkaar of bijvoorbeeld met water in contact komen. Je voorkomt het door oudere apparaten tijdig te vervangen. Tevens vormt het een goed moment om over te stappen op een energiezuinig model, met een groener label.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.