Kunststof gevelbekleding is natuurlijk altijd een goed idee. Met het onderhoudsvrije kunststof weet je zeker dat je gevel heel wat jaartjes in uitstekende conditie blijft, zonder dat je hiervoor een schilder nodig hebt. Natuurlijk ontkom je niet aan een schoonmaakbeurt, maar gelukkig kun je dit prima zelf doen. Hoe dit het beste kan, zetten we graag even voor je op een rijtje.

Gebruik een steiger

Gevelbekleding zit vaak op de minder makkelijk bereikbare plekken. En om er zeker van te zijn dat je veilig aan de slag gaat, maak je gebruik van een steiger. Hiermee kan je zonder problemen alle hoekjes bereiken en sta je niet onhandig en onveilig op een ladder. Een steiger is eenvoudig te huren en in elkaar te zetten en het levert je echt een stuk veiliger gevoel op als je bezig gaat met het reinigen van je gevel.

Stof eerst alles goed af

Naast vuil, komt er ook stof op je gevel. Voordat je alles met een schoonmaakmiddel te lijf gaat, is het verstandig om dit stof eerst te verwijderen. Hiermee bedoelen we spinrag, zand of andere soorten vuil. Het verwijderen hiervan voorkomt krassen in de gevelbekleding, omdat bijvoorbeeld zand dit wel degelijk kan achterlaten als je ermee over de panelen wrijft. Zorg daarom dat je gevel stofvrij is, voordat je gaat poetsen.

Gebruik geen bijtende middelen

Gevelbekleding kan veel hebben, maar we raden het af om bijtende stoffen te gebruiken bij het reinigen. Een simpele allesreiniger voldoet prima en brengt geen schade toe aan het kunststof. Bijtende middelen, zoals terpentine of chloor, kunnen dat wel doen en zijn dus niet alleen volledig onnodig, maar ook nog eens schadelijk.

Gebruik geen schuurspons

Niemand wil krassen op zijn gevel. Gebruik daarom geen schuurmiddelen of schuurspons bij het schoonmaken. Deze zijn ruw en gaan de gevelbekleding beschadigen. Hou het bij een gewone spons, zonder ruwe kanten, of een zachte doek.

Wees voorzichtig met de hogedrukspuit

Reinigen met een hogedrukspuit kan prima, maar zet de spuit niet te dicht op het kunststof. Een hogedrukspuit van dichtbij is geen pretje en kan het kunststof doen indeuken. Ga daarom voldoende op afstand staan, voordat je de spuit aanzet. De hogedrukspuit is dan bijzonder effectief en zal het vuil uitstekend doen wegspoelen.

Reinig je gevel twee keer per jaar

Een gevel kan in een half jaar flink wat vuil verzamelen. Zeker als je op een plek woont waar bijvoorbeeld veel verkeer is, of als je huis vol in de wind staat. Daarom is het verstandig om je gevel twee keer per jaar te reinigen, zodat de bekleding in topconditie blijft en je huis altijd het fraaie voorkomen heeft dat je bij het aanbrengen van de gevelbekleding voor ogen had. Een keer in de vroege lente en een keer in het late najaar en je gevel blijft iets moois om te aanschouwen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.