Veel gebieden in Nederland hebben te maken met kalk in het water. In eerste instantie ga je hier niet veel van merken. Hard water is namelijk niet anders dan zacht water. Echter merk je het wel binnen jouw huishouden. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag in de douche of na het afwassen. Ook kan jouw wasgoed hard aanvoelen. Om hier verandering in te brengen kun je een waterontharder van Divisoft aanschaffen. Deze waterontharder zorgt dat het water eerst zachter gemaakt wordt, waarna het door de kraan gaat. Voordat je deze waterontharder aan kunt schaffen is het verstandig om te weten te komen wat het precies is en wat je hieraan kunt behalen.

Dit is een waterontharder van Divisoft

Een waterontharder van Divisoft is een apparaat waarmee het water dat uit de kranen komt zachter gemaakt kan worden. De waterontharder zal hierbij de kalk niet volledig uit het water halen, omdat kalk gezond is. Echter zorgt het er wel voor dat het aanzienlijk vermindert, waardoor jij ervan gaat profiteren. De ontharder is daarom helemaal naar wens in te stellen. Je kunt hierdoor zelf bepalen hoe hard het water is. Ook kun je hem op een later moment altijd bijstellen als je veranderingen aan wilt brengen. Je plaatst deze ontharder altijd op de leiding die naar de kraan loopt.

De werking en het onderhoud van een waterontharder

In Nederland wordt de hardheid van het water aangeduid met dh. Deze hardheid wordt bepaald door het calcium en magnesium dat in het water te vinden is. De waterontharder kan hier een verandering in brengen. Zo zal deze de concentratie van de ionen in het water verlagen, waardoor het water minder hard wordt. Bij de meeste waterontharders wordt hierbij gebruik gemaakt van ionenwisselaarhars. Deze hars bindt de ionen chemisch aan de hars en zal natrium in het water brengen. Hierdoor wordt het water als het ware vervangen en zal van hieruit naar jouw kraan komen.

Bij de waterontharder moet wel onderhoud uitgevoerd worden. Zo zullen de harsbolletjes na verloop van tijd verzadigen. De waterontharder moet daarom gereinigd worden. Dit gebeurt door middel van spoelwater en zout. De moderne modellen doen dit automatisch. Dit wordt het regeneratieproces genoemd. Het zout en het spoelwater spoelen terug naar het riool. Het zal daarom niet in contact komen met de leidingen die in verbinding staan met de kraan. Het vieze water zal dus niet door de kraan naar buiten komen. Tijdens het proces zal jouw water weer hard zijn. Na de regeneratie kun je weer profiteren van het zachte water.

De voor- en nadelen van een waterontharder van Divisoft

De waterontharder van Divisoft kent een aantal voordelen. Zo kun je de levensduur van verschillende huishoudelijke apparaten verlengen. Kalk kan namelijk geen schade meer aanbrengen aan de verwarmingselementen. Met veel kalk in de apparaten zal het stroomverbruik aanzienlijk verhoogd worden. Een van de nadelen van de waterontharder is dat de gezondheidsrisico’s verhogen als je het kalk helemaal uit het water haalt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.