Een lekkage in huis, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet op een lekkage die met het blote oog kan worden gevonden. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen onnodig hak- en breekwerk uit te voeren. In plaats hiervan kun je met behulp van lekdetectie apparatuur de lekkage accuraat opsporen. In dit artikel meer over wat lekdetectie is en waarom lekdetectie nodig is.

Wat is lekdetectie

Lekdetectie betekent simpelweg het detecteren van een lekkage. Dit is in de praktijk echter niet zo eenvoudig. Het is het beste om een specialist in lekdetectie in te schakelen. Die hebben speciale apparatuur waarmee ze lekken kunnen opsporen die voor het blote oog verborgen zijn. Afhankelijk van het soort lek kunnen verschillende lekdetectiemethoden gebruikt worden:

Verschillende soorten lekdetectie

Een lekdetectie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Je kunt bijvoorbeeld een lekdetectie uitvoeren door gebruik te maken van een thermografische camera. Een lekkage in of rond een warmwaterleiding zal vaak een temperatuurverschil veroorzaken tussen het water binnen en buiten de leiding. Het water dat uit de pijpen lekt zal immers snel afkoelen. Met een thermografische camera is het heel gemakkelijk om dit temperatuurverschil zichtbaar te maken.

Hiernaast zijn er ook nog andere soorten lekdetectie, waaronder:

·       Lekdetectie door middel van ultrasone detectie. Deze maakt gebruik van geluidsgolven om vast te stellen waar een lek zich bevindt.

·       Lekdetectie door vochtmeting/ hygrometrie: Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en te zoeken naar de plaatsen waar het meeste vocht aanwezig is, spoort men lekken op.

·       Lekdetectie via druktest: De druk in de leidingen wordt verhoogd en dan weer op normaal gebracht. Er is ergens een lek als de druk in de leidingen niet constant blijft.

·       Elektro-akoestiek: Deze techniek wordt gebruikt om ingebouwde en/of ondergrondse leidingen te zoeken, die ook lekken kunnen veroorzaken.

·       Lekdetectie via endoscopie: Een camera gaat in waterleidingen of holle ruimten op zoek naar lekken.

Waarom is lekdetectie nodig?

Een lekkage is behoorlijk vervelend en je wilt het meteen repareren. Lekdetectie biedt uitkomst. Dankzij moderne en gespecialiseerde apparatuur kunnen lekkages in leidingen eenvoudig worden opgespoord. Hierdoor kun je onnodig hak- en breekwerk vermijden. Het bespaart niet alleen veel reparatiewerk, maar ook tijd en geld.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.