Schimmels in huis kunnen veel nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Door vocht kunnen veel verschillende soorten in huis gaan groeien, vooral in badkamers en keukens komen schimmels voor. Het inademen van schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, dus het is zeer zeker van belang dat je schimmels direct herkent en verwijderd. Ook is het mogelijk om schimmels in huis te laten onderzoeken door een derde partij. Zo kun je bijvoorbeeld op het internet terecht bij verschillende experts op het gebied van schone en hygiënische woningen: 

Gezondheidsklachten door schimmels in huis

Er bestaan meerdere schimmelsoorten die ieder hun eigen klachten kennen. De ene schimmel is schadelijker dan de ander, toch is het bij iedere soort belangrijk dat de schimmel zo snel mogelijk wordt verwijderd. Neem geen risico en houd je woning schoon en vrij van schimmels. Met name je luchtwegen worden door schimmels in huis aangetast. Zo veroorzaken ze benauwdheid, keelpijn, niezen en hoesten. Als de schimmels lange tijd in huis groeien kan het ook leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs koorts en misselijkheid. In zware gevallen kan schimmel zelfs bronchitis veroorzaken. 

Omdat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben zul je niet altijd bewust zijn van schimmels in huis. Controleer daarom regelmatig vochtige plekken in je huis, ook al verwacht je geen schimmels in huis te hebben. Een periodieke controle is belangrijk om je huis schoon en vrij van schimmels te houden. 

Waaraan herken je schadelijke schimmels?

De meeste schimmels zijn donker van kleur. Op witte achtergronden kun je schimmels in huis dus gelukkig makkelijk herkennen. De meest voorkomende schimmels bestaan uit meerdere kleine vlekken die zich steeds verder uitbreiden. Houd zoals eerder aangegeven voornamelijk vochtige plekken in de gaten, want dit zijn vaak de broedplaats voor schimmels. Controleer dus je bad en douche goed en vergeet ook niet het plafond na te gaan. Niet alle schimmels zijn duidelijk op te merken, voornamelijk als je een donkere ondergrond hebt kan het lastig zijn. Andere indicaties zijn een muffe geur die in de kamer of aan spullen is gaan hangen of een vergrote luchtvochtigheid in huis. 

Aangezien het niet altijd even makkelijk is om schimmels in huis te ontdekken is het altijd handig om professionals in te huren. Zij weten precies waar ze moeten kijken, zo weet je 100% zeker of er schimmels in huis zijn. Ook kan deze organisatie je advies geven over de bestrijding van de schimmel. In veel gevallen zullen deze bedrijven ook al direct de schimmel verwijderen. 

Zelf schimmels in huis bestrijden?

Gelukkig kun je ook zelf de schimmels in je huis verwijderen. Hier bestaan speciale middelen voor, maar je kunt ook je eigen goedje maken. Maak een mix van soda en water en je kunt pas gevormde schimmel van de muur afschrobben. Als dit middel niet sterk genoeg blijkt, kun je ook bleekmiddel gebruiken. Dit spul is een stuk sterker, dus houd je eigen veiligheid in de gaten als je hiermee aan de slag gaat, deze mag ook absoluut niet in je ogen komen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.