Er zijn veel mensen die vandaag de dag besluiten om zonnepanelen om het dak te laten leggen. Echter is het wel handig om te weten waar je op moet letten doordat de werking van zonnepanelen duidelijk wordt uitgelegd. Zijn er voor jou zaken onduidelijk of wil je graag sowieso meer informatie over de werking van zonnepanelen? Lees dan hieronder de duidelijke uitleg en maak daarna eenvoudig een keuze of je voor zonnepanelen wilt gaan!

Hoe werken zonnepanelen?

Het is belangrijk om te weten dat een paneel elektrisch vermogen uit zonlicht produceert. De meeste zonnepanelen die in Nederland worden gebruikt zijn kristallijne panelen en er wordt soms ook gebruik gemaakt van dunne film panelen. Echter worden de kristallijne panelen veel vaker gebruikt in ons land. 

Deze kristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere zonnecellen die in serie op een zonnepaneel zijn aangebracht. Deze cellen bestaan uit silicium. Wanneer er lichtdeeltjes op dit materiaal valt, schieten ze door de energie elektroden uit de baan. Deze elektronen gaan door het materiaal stromen en wekken op die manier stroom op.

Hoe wordt stroom opgewekt?

De zonnecellen zorgen voor stroom via de elektroden die de cellen verbindt. Alle cellen zijn verbonden en creëert een bepaalde spanning. Zo ontstaat er een circuit van elektriciteit. 

De omvormer verandert de gelijkstroom uit de panelen in wisselstroom en zet deze om naar de juiste spanning, dus 230V.

Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen vermogen, maar uiteraard wel een stuk minder dan ook zonnige dagen. Echter is het niet zo dat er op bewolkte dagen niets gebeurt met de werking en het rendement van de zonnepanelen. Ook in de schaduw werken de zonnepanelen wel, maar brengen ze een heel stuk minder rendement op.

Aan zonnepanelen zelf kunt u niet zien of ze nog werken. Bij de omvormers kan dit echter wel bekeken worden. Vaak geven omvormers de hoeveelheid energie aan die ze hebben geproduceerd. Uiteraard werken zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn het meest optimaal. Let dus ook altijd op de ligging bij het laten plaatsen van zonnepanelen. 

Wat als je vermoed dat de panelen niet (meer) goed werken? Breng dan het bedrijf wat de installatie heeft verricht op de hoogte, zodat ze onderzoek kunnen doen naar de oorzaak hiervan. Aangezien er garantie zit op zonnepanelen moet dit geen enkel probleem zijn. Op Zonnepanelen.net zijn er genoeg tests, vergelijkingen, reviews en algemene informatie te vinden om je te helpen een keuze te maken en te kijken welke soort zonnepaneel het meest geschikt is voor jouw dak.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.