Een speksteenkachel is een kachel aangekleed met, of helemaal gemaakt van speksteen. Speksteen is een natuursteen met hoge accumulatie-eigenschappen. Een hard gesteente dat al eeuwenlang tot onze aarde hoort.  Speksteen bestaat uit talk, magnesiet en chloriet. Speksteen wordt geproduceerd onder hoge druk en extreem hoge temperatuur. De speksteenkachel kan een grote hoeveelheid opgewekte warmte opslaan en deze vervolgens voor een lange tijd weer afgeven aan de omgeving. De werking van talk heeft daardoor wat weg van batterijen en elektriciteit. De speksteenkachel warmt snel op en geeft deze warmte geleidelijk af gedurende een lange periode. Een kachel gemaakt van speksteen zal dus voor een langere tijd verwarmen, zelf als het vuur al een tijdje is gedoofd.

Speksteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt gedolven in Finland en Brazilië. De kleur van speksteen is erg licht, bijna als marmer, bruin of zelfs donkerzwart. Het is een bijzondere steensoort, gebruikt in combinatie met een houtkachel. Op het moment dat speksteen wordt gewonnen is het nog vrij zacht en gemakkelijk te bewerken. Pas wanneer speksteen verhit wordt hardt het volledig uit en krijgt het zijn definitieve vorm en structuur. Met speksteen voegt u dus echt iets extra’s toe aan de haard. Niet alleen omdat u de opgewekte warmte zuiniger en efficiënter kunt gebruiken, maar het is ook genot om naar te kijken. Speksteen is dus niet alleen erg praktisch, maar kan uw haard ook een unieke uitstraling geven.


Speksteenkachels gebruiken stralingswarmte om uw kamer te verwarmen. De manier waarop stralingswarmte werkt, is heel anders dan de manier waarop u gewend bent de convectiewarmte van een houtkachel te gebruiken. Convectie werkt onder invloed van de luchtstroom. Terwijl de lucht rond de haard wordt verwarmd, begint deze te wegen. Naarmate de lucht stijgt, zal andere lucht deze vervangen. Dit zorgt voor een luchtstroom, waardoor warme lucht geleidelijk door de kamer wordt verspreid. Daarom vervangt convectiewarmte lucht. Dit heeft zijn nadelen. Warme lucht wordt ongelijkmatig door de kamer verdeeld, waardoor koude en warme ruimtes ontstaan.

Bent u gepassioneerd door de bijzondere eigenschappen van deze natuursteen? Met meer dan 10 jaar ervaring is Haardenexpert de ideale partner om uw haardproject te realiseren. Als officiële distributeur van bijna alle bekende A-merken vind je bij ons alleen de nieuwste modellen tegen zeer scherpe prijzen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.