Droom jij al tijden van een echt Scandinavisch interieur? Maar heb je nooit de stap durven zetten om deze droom daadwerkelijk in vervulling te laten gaan? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Een persoonlijk interieur zorgt er namelijk voor dat jij je straks echt thuis kunt voelen. Door te kiezen voor een interieurstijl die bij jou past, heb je alvast de eerste belangrijke stap gezet. In dit artikel zetten we alvast de basics voor een prachtig Scandinavisch interieur op een rijtje.

Natuurlijk hoef je je niet volledig aan de volgende 4 basistips te houden. Je maakt je woning juist persoonlijker door wat van het ‘normale’ af te wijken. Schroom je daarom vooral niet om de nodige accessoires in huis te verwerken of toch een knallende kleur op de muren aan te brengen. De volgende basistips zijn enkel handig om als leidraad te gebruiken.

1.    Kies voor een natuurlijk kleurenpalet

In de meeste Scandinavische interieurs wordt er van een natuurlijk kleurenpalet gebruik gemaakt. Ook aardse kleuren worden vaak gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crème, bruintinten, wit, beige of lichtgroen. Ook het materiaalgebruik sluit hierbij op aan. Zo wordt er doorgaans gebruik gemaakt van hout, rotan, natuursteen, kurk en glas.

Je kunt deze kleuren op verschillende manieren binnen het interieur verwerken. Hierbij moet je niet alleen denken aan de kleur die je op de muren aanbrengt, maar ook het kleurgebruik van accessoires. Ga bijvoorbeeld voor kussentjes, manden en vazen in bovenstaande kleuren. Of combineer luchtige kunstwerken met een houten omlijsting. Er is keuze genoeg om de woning niet alleen een Scandinavische, maar ook een persoonlijke touch mee te geven.

2.    Een duidelijk lichtplan


Een effectief lichtplan is binnen Scandinavische interieurs enorm belangrijk. In Scandinavië zijn de dagen vaak heel donker. Om dit te doorbreken is het belangrijk dat er voldoende licht van buiten naar binnen wordt gehaald. Dit doe je door het gebruik van heldere verlichting. Gebruik hierbij wel ‘warme’ lampen om zo het doorgaans wat killere Scandinavische interieur te doorbreken. Zo geniet je van meer sfeer in huis.

Zorg er daarnaast voor dat er zoveel mogelijk licht naar binnen kan komen. Plaats daarom geen grote meubelstukken voor de raampartijen en maak gebruik van open raamdecoratie.

3.    Minimaliseren


Opvallend voor het Scandinavische interieur is dat deze heel minimalistisch is. Er wordt geen overdaad aan accessoires toegepast. Het geheel oogt strak en modern. Maak enkel gebruik van meubels en decoratiestukken die echt wat toevoegen binnen het interieur. Zo houd je het geheel luchtig en sfeervol. Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal geen accessoires mag gebruiken, maar probeer dit wel te minimaliseren tot het broodnodige. Zo voorkom je een te drukke uitstraling.

4.    Strakke lijnen

Een van de belangrijkste basistips voor een Scandinavisch interieur is het gebruik van strakke lijnen. Hou het geheel zo clean mogelijk. Kies dus niet voor lompe meubels of meubels met allerlei tierelantijntjes, want dit past gewoon veel minder goed binnen dit interieur. Een strakke belijning en luchtige kleuren is alles wat je nodig hebt om dat Scandinavische gevoel te waarborgen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.