Een duurzame woning geeft een goed gevoel bovendien bespaar je hiermee ook op de water- en energierekening. Zo houd je dus geld over. Lees verder en ontdek hoe je je woning door middel van grote en kleine aanpassingen duurzamer kunt maken.

Huishoudelijke apparaten vervangen

Er zijn zat mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Een redelijk simpele manier is het gebruiken van zuinige huishoudelijke apparaten. Apparaten die ouder zijn dan 7-8 jaar zijn lang niet zo zuinig als de apparaten van nu. Door oude apparaten te vervangen door nieuwere en dus zuinigere exemplaren kun je flink besparen op de energierekening. Hoe “jonger” het apparaat, hoe zuiniger in gebruik, maar ook hoe hoger de aanschafprijs. Komt het financieel even niet uit om een nieuwe vaatwasser, wasmachine of vriezer te kopen? Dan is het fijn om te weten dat je huishoudelijke apparaten ook kunt huren. Een wasmachine of vaatwasser huren is aantrekkelijk, want als je huurt betaal je niet de, vaak, hoge aanschafkosten en heb gebruik je snel een zuinig apparaat.

Stookkosten verlagen

Breng de stookkosten omlaag door je huis duurzaam te verwarmen. Dit kan met een warmtepomp of zonneboiler. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem. Een zonneboiler haalt het direct uit de zon. Een warmtepomp is goedkoop in onderhoud en zorgt voor grote kostenbesparing m.b.t. gas. Om optimaal te genieten van een warmtepomp heeft je woning wel goede isolatie nodig. Een zonneboiler heeft geen CO2-uitstoot tijdens gebruik, een hoog rendement en verlaagt het gasverbruik. Voorwaarden voor goede werking: een zonrijke locatie en een cv-ketel voor naverwarming. Je kunt de 2 ook combineren. Dit is het meest duurzaam. Is er weinig zon dan neemt de warmtepomp het werk over. Naverwarming is niet meer nodig.

Ramen vervangen

Je huis beter isoleren kan niet alleen in de muren, maar ook via de ramen. Welk type glas heb je nu? Dubbel of enkel? Dubbel glas is al duurzamer dan enkel glas. Toch laat nog veel koude lucht door. Kies daarom voor HR++ of triple glas. Dit isoleert beter. H++ glas bestaat uit een dubbele glasplaat met isolerend glas en een speciale coating. Triple glas lijkt erop, maar heeft 3 glasplaten in plaats van 2. Dit isoleert nóg beter. Afhankelijk van de plek van je woning; hoek, tussen of vrijstaand, of je enkel of dubbel glas hebt en of je kiest voor HR++ of triple glas, kun je per jaar honderden euro’s aan stookkosten besparen.

Natuurlijke materialen kiezen

Vloeren en meubels van natuurlijke materialen gaan lang mee, zijn tijdloos en passen perfect in een duurzame woning. Hout is zo’n natuurlijk materiaal. Het meest duurzame is gerecycled of resthout, want hiervoor zijn geen nieuwe bomen gekapt. Ook is massief hout duurzamer dan meubels die voor een deel bestaan uit plastic of spaanplaat. Geen fan van hout? Dan is bamboe of kurk een goed, natuurlijk, alternatief.

Ledverlichting kopen

Nog zo’n vrij simpele manier om je huis te verduurzamen; gloei- en spaarlampen vervangen door ledlampen. Ledlampen met energielabel A++ zijn het meest duurzaam. Vergeleken met een gloeilamp bespaar je met zo’n ledlamp zo’n 90% energie en als je dit vergelijkt met een spaarlamp zo’n 80%.

Refurbished producten kopen of huren

Refurbished producten zijn gebruikte meubels, apparaten of andere spullen van hooguit een paar jaar oud die na gebruik volledig zijn opgeknapt. Dit opknappen heet refurbishen. Er bestaan refurbished banken, tafels, maar ook koelkasten en stofzuigers. En waarom is dat duurzaam? Door bestaande spullen te refurbishen hoeven er geen nieuwe spullen gemaakt te worden. Zo ontstaat er minder afval. En dat is duurzaam. Vaak wordt er gedacht dat refurbished hetzelfde is als tweedehands. Maar dat is niet waar. Refurbished producten zijn na gebruik volledig nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd door experts. Hoge kwaliteit en goedkoper dan nieuw. Tweedehands producten gaan direct van de verkoper naar koper, zonder schoon te maken of tussenkomst van een expert. Refurbished producten raken steeds meer ‘in’, want meer mensen zien de noodzaak van minder afval en duurzaam wonen. Wil je het nóg voordeliger en duurzamer? Dan kun je een refurbished bank, koelkast of stofzuiger huren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.