Een plat dak moet netjes onderhouden worden, omdat lekkage zeker niet wenselijk is. Lekkage kan er immers voor zorgen dat het binnenshuis begint te druppelen, maar ook dat er vochtplekken in de muur of het plafond komen, of dan het zelfs zijn weg in de dakconstructie weet te vinden. En is dit gebeurd, dan kan het een hele operatie zijn om dit allemaal weer te herstellen. Daarom moet je een plat dak goed onderhouden, maar welke vormen van onderhoud zijn er allemaal?

Het reguliere onderhoud

Regulier onderhoud betekent dat je platte dak eens in de zoveel tijd wordt geïnspecteerd, zodat het gecontroleerd kan worden op beschadigingen. Immers, een plat dak staat dag in dag uit bloot aan de elementen, zoals regen, vorst, sneeuw en UV-straling. Deze elementen zullen na verloop van tijd zorgen voor slijtage aan het dak en wanneer dan lang genoeg onbehandeld blijft, kan dat leiden tot lekkage. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, voorkom je dat het dak echt last begint te krijgen van al die elementen en dat lekkage op een plat dak voorkomen wordt. Onderhoud houdt in dat het dak goed nagelopen wordt en eventuele kleine beschadigingen snel hersteld worden, zodat ze niet kunnen uitgroeien tot echte probleemgevallen.

Reparatie aan een plat dak

Mocht er echt iets te repareren zijn, dan is dat natuurlijk nodig. Als kleine beschadigingen uitgroeien tot grotere probleempunten en lekkage op de loer ligt, of al plaatsvindt, is het tijd om in te grijpen. Deze reparatie zijn over het algemeen makkelijk uit te voeren, mits je er op tijd bij bent. Dan wordt het beschadigde plekje goed gedroogd, zodat reparatiestukjes er makkelijker op hechten. Deze stukjes worden er vervolgens in gebrand, waarna het dak weer is bestand tegen de elementen. Wie slim is, laat gelijk ook de rest van het dak controleren, omdat beschadigingen immers overal kunnen ontstaan en je het maar beter voor kunt zijn.

Renovatie 

Is het echt te laat voor kleine reparaties, dan is dakrenovatie de enige oplossing. In dat geval wordt het dak volledig vernieuwd. Dit is een grondige klus, die tijd kost en ook zeker niet goedkoop zal zijn. Dakrenovatie zorgt ervoor dat een dak weer helemaal als nieuw is. Veel specialisten zorgen er tijdens die renovatie vervolgens ook voor dat de dakisolatie in orde wordt gemaakt. Of, als de dakisolatie helemaal ontbreekt, dat deze wordt aangebracht. Immers; warme lucht stijgt naar boven en door je dak goed te isoleren voorkom je dat het snel verdwijnt. Goede dakisolatie is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis, dus bij een goede renovatie wordt ook dit meegenomen, zodat je dak niet alleen beschermt tegen regen, wind en alles wat de natuur maar kan bieden, maar dat het je woning ook lekker warm houdt en je dus niet onnodig hard hoeft te stoken en aan het einde van het jaar tegen een enorme gasrekening aanloopt. Hierdoor is een goede renovatie weliswaar prijzig, maar verdient het zichzelf al heel snel weer terug.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.