Om te beginnen moet het matras jouw lichaam goed ondersteunen. Wat dat precies betekent en op welke manier dat moet, is voor iedereen verschillend. Geen mens is natuurlijk hetzelfde, ander postuur, ander gewicht, andere voorkeuren. Een goed matras moet hard genoeg zijn om steun te bieden en zacht genoeg om lekker te kunnen liggen. Het is dus een fabeltje dat een hard matras beter is dan een zacht matras.

Lekker liggen bij elke temperatuur

Waar kun je verder nog op letten? Bedenk dat je behoorlijk wat uren van je leven in bed doorbrengt. Gemiddeld slaapt een mens 6 tot 8 uur. Dat is bijna zo’n 32 jaar van je leven. In de zomer èn in de winter. Dat betekent automatisch ook dat je matras geschikt moet zijn voor verschillende temperaturen. In de zomer wil je niet liggen zweten in bed en in de winter moet het een beetje snel op temperatuur zijn.

Koudschuim of traagschuim matras

Doordat er matrassen van verschillende materialen te verkrijgen zijn, kun je gemakkelijk kiezen wat het beste bij je past. Zo ventileert een koudschuim matras beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. Dat doet traagschuim namelijk wel.

Oorspronkelijk is traagschuim ontwikkeld door NASA. Tijdens een lancering komen er versnellingskrachten op het lichaam van een astronaut te staan. Om die krachten goed op te vangen en te verdelen, is traagschuim super geschikt. Later werd traagschuim vooral gebruikt in ziekenhuizen en verpleegtehuizen voor patiënten die veel liggen. Tegenwoordig is het voor iedereen verkrijgbaar. Van matras tot kussen.

Wat is een Tempur matras van traagschuim?

Oké leuk, maar wat is traagschuim nu eigenlijk precies? Eén van de opvallendste eigenschappen van traagschuim is de trage werking. De naam zegt het in feite al. In technische termen wordt dit ook wel aangeduid met de visco-elasticiteit. Het schuim heeft als het ware een geheugen. Wanneer je het schuim indrukt, duurt het even een paar seconden voordat het weer teruggaat naar de oorspronkelijke vorm. En dat is precies waardoor het zo aangenaam voelt als je er op ligt. Je bestelt ze eenvoudig online bij Ruwette.

Het beste van alle soorten

Matrassen van Tempur worden veel aangeraden voor mensen met rugklachten. Neem bijvoorbeeld een traagschuim topper. Zo’n matras heeft pocketvering gecombineerd met traagschuim. Dan heb je dus eigenlijk de beste eigenschappen van beide materialen samengevoegd in één laag. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.