Heeft u een gazon of graszoden die vol zitten met ongedierte, zoals emelten en engerlingen? Dan is het belangrijk om daar iets aan te gaan doen. Want deze insecten kunnen uw gazon flink verpesten en lelijk maken. In dit artikel kunt u lezen wat emelten en engerlingen voor soort insecten zijn, hoe u ze herkent en wat u kunt doen om van deze en andere vervelende dieren (denk aan mieren en mollen) af te komen. Doe er uw voordeel mee en kies ook voor een gazon met graszoden die mooi groen en vol blijven.

Wat zijn dat voor insecten: emelten en engerlingen? <H2>

Emelten en engerlingen zijn insecten die vrijwel iedereen herkent als hij of zij ze ziet, maar die qua naam minder bekend zijn. Emelten en engerlingen zien er allebei uit als kleine, maar dikke wormpjes, die dus in staat zijn om een compleet gazon de vernieling in te helpen. De emelt wordt vaak verward met de engerling, maar er zijn verschillen. De emeltworm komt hoofdzakelijk voor op de zandgronden in Nederland en heeft een grijsachtige kleur. De engerlingworm daarentegen is wit of ivoorachtig van kleur, is dikker qua omvang, heeft een bruinkleurige kop en drie paar pootjes. De overeenkomst tussen deze insectensoorten is dat ze beide veelvraten zijn die wel van gras en balderen houden.

Het signaleren van ongedierte in uw tuin

Als u de indruk heeft dat uw graszoden er aangevreten uit gaan zien, kan dat een signaal zijn dat u in de tuin met emelten of engerlingen te maken heeft. De kans hierop is nog groter als u meer dan eens vogels in de tuin ziet pikken of als er mollen in uw tuin zitten. Vogels en mollen vinden de wormen namelijk een overheerlijk hapje. Dit zou er dus op kunnen duiden dat u larven in de tuin heeft. Een laatste manier om te herkennen of u last heeft van de genoemde insectensoort(en), is kijken of er veel kevers en langpootmuggen in uw tuin zijn. Deze dieren leggen in mei en juni hun eitjes en kunnen als voorbode gezien worden van een mogelijke wormenplaag in de maanden erna.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor ongedierte in uw tuin dat uw gazon vernielt, geldt dat voorkomen beter dan genezen is. Helemaal voorkomen dat er emeltwormen of engerlingwormen in uw gazon terechtkomen kan helaas niet. Maar wel kunt u de mogelijkheid dat u van deze insecten last krijgt verkleinen, door te zorgen dat u uw grasgazon goed onderhoudt. Zorg ervoor dat u de bodem van uw gazon goed nat houdt. Dit kan het beste met een standaard sproeier die u automatisch in kunt stellen, zodat u de bodem voortdurend vochtig kunt houden. Verder is het belangrijk om de grasmat, zeker in de maanden mei t/m september, goed kort te houden. Zorg daarom voor een regelmatige maaisessie! Ten slotte is het van belang om te zorgen dat onkruid direct weggehaald wordt. Onkruid is namelijk voeding die emeltwormen of engerlingwormen aantrekt.

Bestrijden van emeltwormen of engerlingwormen: enkele tips

Heeft u te maken met emeltwormen of engerlingwormen in uw gazon kunt u het beste doen door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze tasten het milieu en de bodem namelijk niet aan. Dit kan met zogenoemde ‘aaltjes’ die, verpakt in klei, bij vrijwel elk tuincentrum te koop zijn. De aaltjes zijn een soort parasieten, die de emeltwormen of engerlingwormen uit de weg ruimen. De aaltjes zijn verder goed voor de bodem en ongevaarlijk voor uw huisdieren, dus: geen zorgen. U kunt ook kiezen voor het gebruik van een ander bestrijdingsmiddel. Vraag in uw lokale tuincentrum na welke middelen er beschikbaar zijn en u bent snel van het ongedierte af!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. vpn special

  My spouse and I absolutely love your blog and find a lot
  of your post’s to be exactly what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write related
  to here. Again, awesome blog!

  Here is my webpage: vpn special

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.