Als je in Amsterdam woont zal het je vast niet zijn ontgaan dat huizen hier flink duurder zijn geworden. Een ongekende vraag van zowel Nederlanders als Expats zijn hier de oorzaak achter. Zelfs buitenlanders die niet in Nederland wonen liggen op de loer, met als ambitie woningen te kopen als investering. In deze markt is de kans extreem reëel dat je als Amsterdamse huiseigenaar een verouderd beeld hebt van jouw woning zijn waarde.

Om je hierbij te helpen is het misschien verstandig je huis eens te laten taxeren. Maar omdat ook een taxatie vaak niet compleet gratis is, wil je hier wel zo goed mogelijk aan beginnen. Om dit te doen geven wij je vandaag drie tips!

Kom beslagen ten ijs


Hoewel je uiteindelijk natuurlijk wilt vertrouwen op de waarde van de expert, is het verstandig een eerste indruk te hebben. Zonder deze kennis is de kans groter dat een Taxateur een loopje met je neemt. Doordat je een hoger niveau van basiskennis hebt kan je ook een betere selectie maken qua betrouwbare taxateurs.

Methoden waarop je deze kennis kunt vergaren zijn door bijvoorbeeld eens rond te kijken naar recente verkopen van vergelijkbare woningen. Stonden deze woningen lang te koop? Voor hoeveel zijn ze uiteindelijk verkocht? Gaan woningen in deze regio vaak in de verkoop? Dit zijn allemaal handige vragen die jouw beter kunnen voorbereiden voor wanneer je echt in zee gaat met een taxateur.

Laat de details over aan de experts

De specifieke waarde inschatten is een fout die veel eigenaren maken. Hoewel wij zeker aanraden een globaal beeld te vormen, ben je voor de details toch echt het beste bij de experts. Bij een pand betrouwbaar taxeren komen nou eenmaal tal van factoren kijken. Hoe groot is het pand? Heeft het extra grond (zoals een tuin) en zo ja hoeveel? Heeft het net een renovatie gehad of wordt het hier weer tijd voor? Is het een oud pand? Hoe zit het qua duurzaamheid: heeft het pand een warmtepomp of zonnepanelen?

Zoals je ziet zijn er tal van belangrijke vragen die gesteld moeten worden. Als je dit allemaal zelf wilt uitzoeken is de kans groot dat je dingen over het hoofd ziet, of de antwoorden verkeerd interpreteert. Hierom is het belangrijk dat je bij deze verdiepingsslag samenwerkt met een expert. Deze mensen doen dit dagelijks en zijn dus meester van de materie, wat uiteindelijk ook jouw taxatiewaarde weer ten goede zal doen.

Houd het regionaal


De laatste tip is redelijk simpel, maar wordt toch verrassend vaak in de wind geslagen. Wanneer je eigen voorbereiding klaar is, en je hebt besloten een expert in de arm te nemen, raden wij aan een lokale taxateur te zoeken. Dus ga als je in Amsterdam woont bijvoorbeeld voor een Taxatie Amsterdam.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.