Laminaatvloeren zijn al jaren de eerste keuze om de tijdloze esthetiek van een houten vloer willen imiteren zonder de hoge kosten voor installatie en onderhoud van een echte, houten vloer.

Door veranderingen in de technologie is een houten laminaatvloer niet meer de enige optie om het gevoel van een houten vloer te geven.

De voor- en nadelen van laminaatvloeren

Een gelamineerde houten vloer wordt gezien als een eenvoudige manier om de uitstraling van een natuurlijke houten vloer te maken voor een fractie van de prijs. Naast de lagere aankoopprijs is laminaat veel eenvoudiger te installeren dan een houten vloer, wat extra kosten bespaart tijdens het installatieproces.

Laminaat is duurzamer dan een houten vloer, dankzij de heldere beschermlaag. De beschermlaag zorgt er wel voor dat de vloer er anders uitziet, de duurzaamheid neemt toe. Het ontwerp wordt er echter niet beter op.

Als laminaatvloeren met vocht in aanraking komen, hetzij door schoonmaken of door de ondervloer kunnen ze wel kromtrekken. Laminaatvloeren moet je dan ook extra voorzichtig schoonmaken en voor het installeren moet de vloer op vocht worden getest om het risico op schade door dat vocht te minimaliseren.

Massief houten vloeren

Veel harde vloerbedekkingen proberen het uiterlijk van een houten vloer na te bootsen, maar massief houten vloeren natuurlijk en echt.

Massief houten vloeren worden gekozen vanwege hun hoogwaardige esthetiek, ze geven je ruimte een indrukwekkende vloer op een manier die niet geëvenaard kan worden door andere soorten harde vloeren, hoe natuurgetrouw ze er ook uitzien.

Bij goed onderhoud en gebruik kunnen houten vloeren jaren meegaan. Naaldhoutsoorten zoals grenen en ceder zijn wel gevoeliger voor deuken en krassen. Hardhout, zoals eiken en esdoorn is sterker, maar het kan door regelmatig gebruik nog steeds beschadigd raken.

Het grootste nadeel van massief houten vloeren zijn de kosten. Naast de hoge aankoopprijs vereist het ook specialistische ervaring in het leggen. Daar staat dan weer een pluspunt tegenover, het onderhoud om het er op zijn best uit te laten zien valt meestal onder diezelfde ervaring.

Bewerkte hardhouten vloeren

Met een parketvloer kun je hetzelfde uiterlijk bereiken als met een massieve houten vloer: elke plank bestaat uit een kern die is gemaakt van triplex dat in lagen dwars over elkaar is gelijmd. De slijtlaag is hardhout. Bewerkte hardhouten vloeren komen dichter bij een houten vloer dan laminaat.

Bovendien is het door de structuur beter bestand tegen uitzetten en krimpen dan massief hout en laminaat. Vocht is ook minder een probleem. De houten toplaag maakt het echter minder duurzaam dan laminaatvloeren, die een beschermende toplaag hebben.

Het derde alternatief

Duurzame tapijttegels zijn een betaalbaar alternatief voor laminaatvloeren. Het heeft een echte, warme uitstraling, de keuze aan kleuren en uitvoeringen is zo goed als eindeloos.

Tapijttegels bieden ook een hele reeks andere voordelen: Het tapijt draagt geluid lang niet zo sterk als echte of minder echte houten vloeren. Het tapijt in de vorm van tegels heeft dan ook de voorkeur bij intensief gebruik, zoals in een kantoor of met kinderen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.