Nu de gas en energieprijzen enorm hoog zijn, zijn steeds meer mensen bezig met het verduurzamen van hun woning. Nieuwbouwwoningen zijn vaak al gasloos en zo goed als energieneutraal, maar mede door overheidssubsidies verduurzamen mensen ook steeds vaker hun bestaande huis. Vaak wordt er gekozen voor zonnepanelen, kunststof kozijnen met dubbel glas en spouwmuurisolatie voor het verduurzamen van hun woning. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Welke dit zijn? We geven je drie tips.

Warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor het warme water en de verwarming in je huis. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, grond of het grondwater te halen. Hierdoor hoef je niet meer op het gasnet aangesloten te blijven. Met een warmtepomp daalt de CO2 uitstoot zo’n 50%. Daarbij levert het met de huidige hoge gasprijzen, ook nog eens een flinke besparing op voor de portomonee. 

WTW-installatie

Een Warmte Terug Win (WTW) installatie wordt al veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen en kantoorpanden. Een WTW-installatie haalt gefilterde buitenlucht via de warmtewisselaar naar binnen. De buitenlucht wordt opgewarmd tot het warm genoeg is om de woning of kantoorpand te verwarmen. Tegelijkertijd wordt de oude lucht afgevoerd. De nieuwe buitenlucht wordt deels verwarmt door de restwarmte van de afgevoerde lucht. Deze duurzame manier van verwarmen levert een flinke energiebesparing op. De schone lucht zorgt voor een fijn binnenklimaat en voorkomt hoofd- en keelpijn.

Plafondverwarming

Iedereen kent wel vloerverwarming. Iets minder bekend, maar minstens net zo effectief is plafondverwarming. Plafondverwarming werkt precies hetzelfde als vloerverwarming. Warm water gaat door slangen in het plafond waardoor de ruimte automatisch verwarmd wordt. Door het unieke systeem kost het verwarmen van water relatief weinig energie en levert extra warmte in de wintermaanden wat de oude kachels overbodig maken. Extra voordeel, in de warme zomermaanden wanneer het flink warm is in huis, kan dit verwarmingssysteem de ruimte ook koelen. Door koud water in plaats van warm water door de slangen, wordt de ruimte automatisch koeler. Plafondverwarming en verkoeling levert een flinke energiebesparing op ten opzichte van de huidige, ouderwetse verwamingsmethodes.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.