Elke gemeente prijst zichzelf gelukkig als ze een prachtig park hebben, maar hoe zorg je dat de paden zowel goed begaanbaar zijn voor iedereen als een natuurlijk uiterlijk behouden? Asfalt of beton zijn weliswaar goed begaanbaar, maar ze zijn duur en ingewikkeld om strak te laten plaatsen en doen ook af aan de natuurlijke omgeving van een park. In dit artikel lees je de oplossing voor mooie, natuurlijke paden in ieder park.
Draagkracht
Om de draagkracht van de natuurlijke paden in het park te ondersteunen, hoeft niet meteen geïnvesteerd te worden in beton of asfalt. Een goede middenweg is halfverharding. Een voorbeeld is Nobre Cál Halfverharding. Deze halfverharding wordt gemaakt van fijnkorrelig breekmateriaal dat op paden gelegd en verwerkt wordt, zodat er een beter begaanbare ondergrond is voor bijvoorbeeld fietsers en rolstoelgebruikers. Het verhoogt de draagkracht van paden op een natuurlijke manier en ziet er dankzij de kleur sowieso uit alsof het bij de omgeving hoort.
Duurzaam
Nobre Cál Halfverharding is een duurzame optie voor het versterken van paden. Niet alleen doordat het onderhoudsarm is, ook doordat het gemaakt kan worden van restproducten uit steengroeven. Hierdoor komt het ook in allerlei verschillende kleuren en is er dus altijd iets te vinden dat past bij de omgeving waar het gelegd wordt. Het breekmateriaal wordt verder met niets anders vermengd dan water, er komen dus geen vreemde materialen bij die mogelijk minder duurzaam zijn of zelfs slecht voor de grond of het milieu.
Onderhoudsarm
Deze halfverharding is ook nog eens onderhoudsarm, omdat het bijvoorbeeld niet kapot kan gaan. Het enige wat kan gebeuren is bijvoorbeeld dat het bij zware belasting kan verzakken en er op een gegeven moment onkruid doorheen komt of algvorming ontstaat. Dit is echter afhankelijk van het type halfverharding dat geplaatst is en zal alsnog geen jaarlijks probleem zijn.
Kronkelpaden
Nobre Cál Halfverharding kan heel makkelijk geplaatst worden op kronkelpaden en andere rondvormige paden. Dit maakt het ook uiterst geschikt voor paden op begraafplaatsen en andere recreatieve plekken die veel vloeiend lopende paden hebben. Doordat het zo gemakkelijk aan te leggen is, is het ook een goedkopere optie dan bijvoorbeeld asfalteren.
Plasvorming
Doordat halfverharding geen volledig afgedichte laag is, kan water goed worden opgenomen door de bodem onder de halfverharding. Zo blijven er nauwelijks plassen liggen op de paden na regen. Plassen die toch ontstaan zijn door hevige regenval zullen alsnog erg snel verdwijnen, doordat het langzaam tussen het breekmateriaal heen kan sijpelen. Daarnaast wordt halfverharding altijd geplaatst op paden die op één oor liggen of tonrond zijn, wat de waterafvoer nog meer versterkt.
Halfverharding is dus niet alleen een goedkope en duurzame optie, het is ook nog eens een mooie en natuurlijke oplossing voor paden in een natuurlijke omgeving.
Laat een antwoord achter