Ben jij er klaar voor om je eigen pianoaan te schaffen? Het kopen van een piano kan een geweldig avontuur zijn. Je kunt de keuze maken op basis van het model, de poten, de klanken en het merk. Er is een ontzettend groot aanbod aan diverse exemplaren. Hoe weet je nu écht dat je het model koopt dat bij jou (en jouw budget) past? Wij vertellen je er graag meer over!

Welk merk spreekt jou aan?

Er zijn ontzettend veel soorten piano’s en worden grotendeels met de hand gemaakt. Dit betekent dat ze allemaal uniek zijn, het kan nog wel eens voorkomen dat piano’s van populaire merken ook niet altijd perfect spelen. Een aantal topmerken zijn bijvoorbeeld Schimmel, Sauter of Grotrian Steinweg. Maar ook de Japanse Yamaha en Kawai.

Digitale of akoestische piano?

Wil jij de digitale of akoestische variant gaan bespelen? Wat heeft jouw voorkeur? Wanneer je weet wat je budget is kun je onderscheid gaan maken tussen deze twee. Als je een beginner bent is een digitale piano ideaal. Zo kun je erachter komen of dit instrument echt iets voor je is. De kosten en kwaliteit zijn beide minder dan bij een akoestische piano. De geluidskwaliteit is bij akoestische piano’s veel beter dan bij de digitale exemplaren. Zorg er wel voor dat deze 1 á 2 keer per jaar wordt gestemd. Het is ook verstandig om de akoestische variant om de zoveel tijd een grote beurt te geven. Alleen dan weet je zeker dat deze heel wat jaren mee gaat.

Een goedkope piano kopen

Wanneer je langs een pianowinkel gaat moet je rekening houden met het feit dat er een aantal dingen bij de prijs zijn inbegrepen. Denk hierbij aan een onderhouds- en poetsbeurt, de inkoop, BTW en een winstmarge. Realistische prijzen zijn minimaal rond de €1200,- voor een redelijk goedkope piano. Wanneer je dat niet tot je beschikking hebt, kun je uiteraard ook op Marktplaats gaan rondspeuren. Let hier wel goed op. Er is namelijk een groot aanbod aan hele goedkope of zelfs gratis piano’s. Dit betekent niet dat het allemaal eerlijke prijzen zijn maar ook niet dat het direct gaat om oplichterij. Kennis ontbreekt regelmatig, piano’s moeten vaak onderhouden worden door pianostemmers. Maak dus altijd een afspraak en vraag of je op de piano mag spelen om zelf te voelen en te luisteren of het nog van goede kwaliteit is.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Voor zowel een digitale als akoestische piano is het verstandig om naar een pianowinkel te gaan. Piano online kopen kan ook maar dan krijg je niet de echte feeling. Zo kun je meerdere piano’s en vleugels bekijken en aanvoelen welke het beste bij jou past. Let naast je budget ook op de speelbaarheid, geluidskwaliteit. Maar ook de mogelijkheid om harde en zachte tonen te creëren. Heb je een piano gevonden die voldoet aan al jouw eisen? Dan is dat specifiek exemplaar misschien wel jouw droom piano!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.