Het komt helaas regelmatig voor: een verstopte wc. Veel mensen proberen zelf trucjes om dit probleem op te lossen voordat ze om professionele hulp vragen. Dit kan echter wel snel fout gaan. Daarom zetten we de do’s en don’ts voor jou op een rijtje.

Do!

Probeer vooral met rubberen schoonmaakhandschoenen de ontstopping te verwijderen. Dit is vaak de makkelijkste optie en verhelpt meestal de ontstopping al. Een nadeel hiervan is wel dat sommige mensen dit zien als een vies klusje en daarom met hun handen ver van de wc willen blijven. Zit de ontstopping dieper dan je met je handen kan komen? Probeer dan de ouderwetse plopper om d.m.v. een vacuüm de ontstopping los te trekken.

Als dit niet lukt, is er nog een manier die je kan proberen. Een mengsel van baksoda met huishoudazijn kan helpen. Gooi na het mengsel heet water in de pot. Heb je geen soda en azijn in huis? Probeer dan heet water met een beetje afwasmiddel in de pot te stoppen. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de vetten oplossen en het extra water zorgt voor druk.

Don’t

Wat je zeker niet moet doen is het toilet nog een paar keer doorspoelen! Als het water bij de eerste keer niet doorspoelt, zal dit ook niet lukken bij een tweede keer spoelen. Het enige resultaat dat je hiervan krijgt, is dat je de vloer mag gaan dweilen door een overlopende toiletpot. Soms wordt er geprobeerd om met een stokje of iets dergelijks de verstopping te porren. Doe dit niet! Je duwt de verstopping alleen maar dieper naar een plek die nog maar moeilijker te bereiken is. Gebruik ook zeker geen chemisch ontstoppingsmiddel, dit kan de leidingen onder het toilet beschadigen. Daarnaast zijn dit soort wc ontstoppingsmiddelen zeer schadelijk voor het milieu. Gebruik daarom een van de bovenstaande Do! tips en gebruik in elk geval geen chemische ontstoppingsmiddelen.

Hulp bij het ontstoppen

Heb je de bovenstaande do’s allemaal al geprobeerd, maar is de wc nog steeds verstopt? Schakel dan professionele hulp in om jouw wc te laten ontstoppen. Bel een ontstoppingsbedrijf op, ze weten altijd raad en zullen je helpen met het ontstoppen van jouw wc. En mocht je toch een chemische ontstopper gebruikt hebben, laat het de loodgieter even weten. Dat scheelt hem weer brandwonden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.