Er kan de voorbije jaren worden vastgesteld dat er heel wat nieuwe, populaire isolatiematerialen op de markt zijn geïntroduceerd. Eén van deze nieuwe isolatiematerialen luistert naar de naam EPS isolatie. Het gaat hierbij om een uiterst veelzijdige isolatiemateriaal welke zich in de basis kenmerkt door twee interessante voordelen. In eerste instantie zijn er natuurlijk de uitstekende, isolerende eigenschappen. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van het aantrekkelijke prijskaartje waarover ze beschikt? De combinatie van deze beide factoren zorgt ervoor dat de isolatiematerialen zeer vaak worden toegepast in allerhande bouw- en isolatieprojecten. Voor EPS isolatieplaten geldt in ieder geval dat ze niet alleen makkelijk hanteerbaar zijn, daarnaast zijn ze ook ongelooflijk veilig in gebruik. Wil jij graag meer te weten komen over het gebruik van EPS isolatieplaten? In dat geval is het de moeite waard om je even te verdiepen in de onderstaande informatie. 

  1. Uit welk materiaal bestaan EPS isolatieplaten? 

EPS staat voluit voor ‘geëxpandeerd polystyreen’. Het is mede omwille van deze reden dat er in de praktijk naar dit isolatiemateriaal doorgaans wordt verwezen als zijnde piepschuim of tempex. Voor het produceren van EPS isolatie wordt er gebruik gemaakt van polystyreenkorrels die in een mal onder verhitting gaan uitzetten en vervolgens aan elkaar gaan kleven. Gedurende dit proces is het zo dat er zich heel wat luchtbelletjes weten te vormen in de EPS parels. Dit zorgt ervoor dat EPS zich kenmerkt door een enorme hoeveelheid aan stilstaande lucht. 

Zomaar even 98 procent van het volume van de EPS platen bestaat uit lucht. Dit zorgt ervoor dat dit isolatiemateriaal zich kenmerkt door een erg lichtgewicht. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze kan rekenen op uitstekende isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is immers een uitstekende isolator. Voor het realiseren van een complete EPS isolatieplaat is er in de praktijk amper 2 procent grondstof vereist. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat de materiaalkosten aanzienlijk kunnen worden beperkt. Voor mensen die op zoek zijn naar een voordelige vorm van isolatie kan EPS dan ook zeker het overwegen waard zijn.

  1. Het toepassen van EPS isolatie 

EPS isolatie staat er om bekend zich werkelijk uitstekend te lenen voor verschillende doeleinden. Zo is het in de praktijk perfect mogelijk om gebruik te maken van EPS voor het isoleren van de vloeren, de muren en de daken. Daarnaast zal je voor wat EPS isolatieplaten betreft kunnen vaststellen dat ze zowel leverbaar zijn met als zonder tand en groef. Het voordeel van dit systeem heeft betrekking tot het feit dat de isolatie beter naadloos kan worden afgewerkt. Op deze manier is het op een zeer efficiënte manier mogelijk om koudebruggen te vermijden. Voor losse EPS parels geldt tot slot dat ze uitstekend geschikt zijn om gebruikt te worden als isolatie in zogenaamde spouwmuren. 

  1. Op welke voordelen kan je nu precies rekenen met EPS isolatie? 

Het grootste deel van de voordelen waar je op kan rekenen bij het aanschaffen van EPS isolatie hebben we eigenlijk reeds aan je kenbaar gemaakt. Allereerst is het dus zo dat je bij EPS isolatieplaten altijd bent verzekerd van een lage kostprijs. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers zo dat dit isolatiemateriaal er om bekend staat ongevoelig te zijn voor vocht. Een ander voordeel heeft betrekking tot het feit dat ze eenvoudig en bovendien ook veilig te hanteren en te verwerken zijn. Concreet is dit het gevolg van het feit dat EPS niet alleen een licht materiaal is, maar bovendien ook eenvoudig kan worden gesneden en gezaagd. 

Nog een ander voordeel waar je op kan rekenen bij EPS isolatie heeft te maken met de hoge isolatiewaarde waarover ze beschikt. Deze is dan ook gelegen tussen de 0,030 en 0,040 W/mK. Voor EPS geldt dat het in principe nauwelijks verouderd. Dit zorgt ervoor dat ze blijvend een hoge isolatiewaarde weet te realiseren. Daarnaast is dit materiaal rot- en schimmelvrij en ook nog eens drukvast. Dit laatste zorgt ervoor dat ze uitstekend beloopbaar is. Tel daar ook nog eens het brandveilige karakter van dit isolatiemateriaal bij op en het mag duidelijk zijn dat EPS isolatie altijd de moeite waard kan zijn om te overwegen.

Meer informatie over EPS isolatie? Neem contact op met Isolatienoord.nl.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.