Wil jij deze zomer mooi vers gras in je tuin? Zie je het al voor je, zo’n gazon waar kinderen heerlijk op spelen? Of wil je gewoon een mooi gazonnetje, omdat je graag blijvend groen in je tuin hebt? Dan zit je waarschijnlijk ook met de vraag… wil je direct graszoden leggen of is het qua budget verstandiger om gras te zaaien? Gras zaaien is goedkoper, maar het duurt wel langer voordat je resultaat hebt. ‘Het duurt langer’, wil zeggen dat je maanden moet wachten. Graszoden zijn een investering, maar je ziet wel meteen resultaat. In dit artikel wordt verder ingegaan op het leggen van graszoden.
Wanneer kun je het beste graszoden leggen?
Het maakt voor graszoden weinig uit wanneer ze gelegd worden. Het is alleen niet aan te raden om deze klus uit te voeren als het erg koud is en de grond hard is. De ideale temperatuur voor dit klusje is zo’n 15 graden. Bij deze temperatuur slaat het gras meteen aan en begint het enthousiast te groeien. Wat dat betreft zijn de maanden april, mei, augustus en september perfect. Maar als het de maanden daarna niet koud is, zou het dan ook nog kunnen.
Als je de keuze hebt gemaakt om gras te zaaien, dan moet je een strakkere planning hebben, want gras zaaien kan alleen in het voor-of najaar.
Kiezen uit siergras en speelgras
Als je vroeg in het jaar, dus in april graszoden gaat leggen, heb je als voordeel dat je de aansluitende lente en zomer meteen profiteert van het mooie gras.
Nu je eenmaal hebt gekozen voor graszoden, komt er een nieuwe vraag op je pad: wil je een siergazon of een speelgazon? Gaat er intensief op gelopen of gespeeld worden, kies dan géén siergazon. Een siergazon…. is meer voor de sier. Het is kwetsbaarder dan een speelgazon en niet geschikt voor intensief gebruik. Voor een speelgazon kun je daarom het beste kiezen als je huisdieren hebt of kinderen.
Eerst de ondergrond bewerken
Graszoden bestaan uit rollen gras. Voordat deze uitgerold worden op de aarde, is het essentieel dat de ondergrond goed bewerkt is. Zorg ervoor dat al het onkruid verwijderd is. Haal ook stenen weg en maak grote kluiten aarde zo klein mogelijk. Maak daarna de grond helemaal glad en egaal, liefst waterpas. Zorg ervoor dat je goede tuinaarde hebt, want dit stimuleert het aanslaan van de graszoden en het zorgt voor de groei. Denk bij een ondergrond van leem of klei ook aan goede afwatering.
Op deze manier leg je graszoden
Het leggen van graszoden is een behoorlijke klus. Het gaat er ten eerst om dat je meteen aan de slag gaat, zodra de graszoden zijn bezorgd. De grasrollen moeten zo snel mogelijk uitgerold worden op de voorbewerkte grond. Hier is enigszins haast bij, omdat het gras anders uitdroogt. Leg de zoden, als je ze uitrolt, strak tegen elkaar aan, zodat ze elkaar raken. Je kan ze hierbij laten verspringen. Om ze in de gewenste vorm te krijgen, kun je het gras snijden met een gewoon huis-tuin-en-keukenbroodmes, al zijn er ook handige graszodensnijders te koop. Als je de graszoden uitgerold hebt, druk je ze nog even aan. Strooi potgrond in elke kloof, scheur, kier en naad. Na het strooien ga je de graszoden in overvloed bewateren. Let erop dat ze volkomen verzadigd zijn met water.
Nu is het een kwestie van wachten, totdat de graszoden vastgegroeid zijn. Dit proces duurt zo’n twee tot drie weken. Sproei in die weken elke dag met water. Mocht het warm zijn, sproei dan vaker op een dag. Of het vastgroeien voorspoedig verloopt, kun je af en toe checken door voorzichtig een hoekje omhoog te tillen. Na een week of vijf kun je serieus met het gazon in de weer, want dan mag je het voor de eerste keer maaien.
Een onderhoudskalender vertelt je wanneer je met mest aan de slag kan. Ga je op bovenstaande manier te werk met graszoden, dan zal je de komende jaren veel plezier hebben van je zelf gelegde gazon.

Laat een antwoord achter