Acrylaatkitten worden voornamelijk gebruikt in de bouw en voor renovatiewerkzaamheden. Acrylaatkit onderscheidt zich onder andere door een hoge kwaliteit, de lange levensduur en de snelle en eenvoudige verwerking ervan. Mede daarom is deze kit-variant geschikt voor toepassingen waar weinig werking plaatsvindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metselwerk, stucwerk en het afdichten van voegen in het beton en het afdichten van voegen bij deuren, plinten en muren. Voor het bewerken van vochtige plekken zijn er waterbestendige acrylaatkitten beschikbaar.

Kenmerken acrylaatkit

Acrylaatkit wordt geproduceerd op basis van “dispersie”, waardoor het een plasto-elastische kitsoort is. Dit houdt in dat de kit vervormbaar is en na bewerking niet in de oorspronkelijke vorm/toestand terugkomt. Na het aanbrengen van acrylaatkitten, verdampt het water wat erin zat. Dit zorgt ervoor dat het product uitdroogt en een pasta-achtige vorm aanneemt. Dit betekent dat deze kit vooral geschikt is voor ondergronden waar niet veel werking is te verwachten (bijvoorbeeld sierlijsten, hoge plinten, plafonds, metselwerk en vensterbanken).  

Toepassingen

Naast kitten die geschikt zijn voor vochtige plekken, zijn er ook acrylaatkitten beschikbaar die juist geschikt zijn voor binnengebruik. Dit zijn vaak producten die niet craqueleren en na een kwartier al kleefvrij zijn. Hierdoor kun je snel verder met je kit-werkzaamheden. Deze kitten zijn geschikt voor veel verschillende ondergronden zoals beton stucwerk, baksteen, hout en gelakte ondergronden. Een derde variant is de acrylaatkit die geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik. Deze producten kenmerken zich door een grotere hoeveelheid aan vaste stoffen. Dit maakt ze ook geschikt voor het bewerken van bredere groeven. 

Acrylaatkitten voor buitengebruik moeten altijd worden overgeschilderd. Bij de meeste kits is dit al mogelijk na zo’n twee uur. Let er hierbij wel altijd op dat de kit goed is uitgehard, voordat je deze overschildert. Enkele kits zijn al eerdere opgedroogd, waardoor deze sneller kunnen worden overgeschilderd.

Verschil tussen acrylaatkit en siliconenkit

Acrylaatkit en siliconenkit lijken op elkaar qua uiterlijk en producteigenschappen. Ze zijn bovendien alletwee bedoeld zaken af te dichten. Ze zijn flexibel en vormen een rubberachtige substantie als ze opdrogen. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat acrylaatkit sneller droogt dan siliconenkit. De laatste is, in tegenstelling tot acrylaatkit, ook niet overschilderbaar. Siliconenkit is wel weer beter bestand tegen vocht en is elastischer.  Deze variant is daarom meer geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld badkamers. Siliconen blijven daarbij kleverig, ook als ze vochtig zijn. Bij uitdroging hebben acrylaatkitten een mattere uitstraling dan siliconenkitten, die wat meer glanzend zijn.  

Beginnen met werkzaamheden

Heb je werkzaamheden in de planning waarbij zaken moeten worden afgedicht? Laat je dan vooraf goed informeren. Sowieso dien je een keuze te maken uit acrylaatkit of siliconenkit. Daarnaast hebben de vele soorten kitten elk hun voordelen en toepassingsgebieden. Vochtige ondergronden buitenshuis vergen bijvoorbeeld een andere bewerking dan droge, statische ondergronden in huis. Er zijn steeds meer producten beschikbaar die multi-inzetbaar zijn. Zoek dus vooraf uit welke kit geschikt is voor je werkzaamheden en/of laat je vooraf uitgebreid adviseren. Zo bereik je uiteindelijk het gewenste en kwalitatief beste resultaat.

Meer informatie over acrylaatkitten vind je op https://www.kitxpert.nl/.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.