Een balkon is bepalend voor het uiterlijk en de uitstraling van je huis. Het is daardoor ook van belang dat het bijbehorende hekwerk aansluit bij deze uitstraling. Bovendien moet het balkonhek aan bepaalde eisen voldoen, zodat de veiligheid van mensen op het balkon wordt gewaarborgd. Deze eisen zijn er met name op gericht om te voorkomen dat mensen naar beneden vallen.

Voorwaarden van een goedgekeurd balkonhek

Een belangrijke wettelijke voorwaarde voor een balkonhek, zoals vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit, is dat dit een minimale hoogte van één meter moet hebben. Als de hoogte van het balkon groter dan 13 meter is, moet het hekwerk een hoogte hebben van tenminste 1,20 meter. Daarbij mogen de spijlen maximaal 10 centimeter uit elkaar liggen, zodat bijvoorbeeld kinderen niet door de spijlen kunnen heen glippen. Je bent vrij om zelf het materiaal en de kleur van je balkonhek te bepalen. Hierdoor zijn er tal van verschillende typen balkonhekken te creëren.  

Verschillende varianten balkonhekken

Ten eerste worden balkonhekken van veel verschillende materialen gemaakt. Hout is bijvoorbeeld een geliefd toegepast materiaal. Dit heeft een nette, klassieke uitstraling. Het nadeel is dat hout relatief veel onderhoud vergt. Daarnaast zien we veel balkonhekken van aluminium of staal. Deze zijn wat robuuster en kunnen bovendien thermisch verzinkt worden. Een voordeel hiervan is dat corrosie wordt tegengegaan. Tenslotte zien we hekwerken van kunstof, glas en beton. 

Balkon-trends

Steeds meer moderne huizen hebben een dakterras in plaats van een tuin. Mensen hebben niet altijd zin om een tuin te onderhouden, maar willen wel een buitenruimte. We zien daarbij  dat balkonhekken steeds strakker en moderner worden, ze moeten immers goed passen bij het nieuwe dakterras. Zo winnen hekwerken van glas of aluminium aan populariteit. Het Franse balkon is ook geliefd, maar dient vaak puur voor het creëren van extra ruimte in de kamer. Franse balkons zijn niet geschikt om op te zitten. Een sier- of spijlenhek zorgt voor een mooie authentieke uitstraling en heeft als bijkomend voordeel dat je ongenode gasten buiten de deur houdt. Houten balkons zien we vooral bij oudere huizen en boerderijen. Deze zorgen voor een landelijke uitstraling. In zijn algemeenheid zien we dat de balkons altijd worden afgestemd op de stijl van het huis en dus van wezenlijk belang zijn voor de uitstraling van het pand.

De specialist

Het vergt specifieke kennis om op een veilige manier een balkonhek te plaatsen. We adviseren daarom om te allen tijde een gespecialiseerde installateur in te huren. Het is aan te raden om online meerdere prijsopgaven te doen bij leveranciers uit de buurt. De ervaring leert dat je soms tot wel 20% kunt besparen als je meerdere offertes ontvangt. Let er wel op dat de partij waarmee je in zee gaat de juiste kennis, ervaring en referenties heeft. De veiligheid en kwaliteit van het balkonhekwerk zijn immers van het grootste belang. Gerenommeerde bedrijven kunnen u vooraf uitgebreid adviseren, voeren de montage zelf uit en bieden standaard garantie op hun producten. Neem dit in je overweging mee wanneer je een balkonhek wil aanschaffen.

Ben je op zoek naar een balkonhek, kijk dan eens op Renoparts.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.