Het is bijzonder effectief om je woning te isoleren. Afhankelijk van het soort isolatiemateriaal en de plek waar dat wordt geplaatst bespaar je enkele tot tientallen procenten aan energie. Het meest effectief is het om muren en het dak te voorzien van isolatie. Mede vanwege het prijsverschil en de effectiviteit is het goed om na te denken over het isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken. Isoleren van een dak is niet iets dat gemakkelijk kan worden overgedaan als de effecten tegenvallen. 

Waar is isolatiemateriaal verkrijgbaar?

Wie besluit om zijn woning te isoleren kan alles volledig uit handen geven en overlaten aan de aannemer. Die zal het materiaal meenemen en verwerken in de prijs. Je kunt ook zelf naar de bouwmarkt gaan of isolatiemateriaal direct online bestellen. Dat heeft als voordeel dat je thuis op je gemak de verschillen tussen de materialen kunt bekijken. Online bestellen heeft nog een voordeel, namelijk dat je het materiaal thuis kan laten bezorgen. Online bestellen is goedkoper dan dat je een aannemers het materiaal mee laat nemen.

Soorten materialen

Voor het isoleren van holle ruimten in woningen worden glaswol, PIR isolatieplaten en EPS / XPS platen gebruikt. Glaswol is het meest bekend. Het kan gemakkelijk zelf worden verwerkt, met name omdat het erg licht is. Je kunt er platte daken, scheidingswanden, vloeren en zolders prima mee isoleren. Een nadeel bij de verwerking is, dat het erg kan jeuken als je het op de huid krijgt. PIR platen worden ook veel gebruikt voor zolders, scheidingswanden en platte daken. Deze bieden tevens bescherming tegen geluidsoverlast. EPS / XPS platen isoleren ook uitstekend, en hebben als extra voordeel dat ze goed bestand zijn tegen druk.

Wat isoleert het best?

Kiezen voor het materiaal dat het beste isoleert heeft niet zoveel zin. Het gaat bij isoleren om de combinatie van een goed isolerend materiaal en de zorgvuldigheid waarmee dat wordt aangebracht. Goed isolatiemateriaal met een grote kier monteren werkt beduidend minder goed. De isolerende capaciteit van het materiaal staat bij de materialen vermeld als Rd-waarde. Het gaat echter om de Rc-waarde. Dat is de mate van isolatie van de totale constructie. Het is niet eenvoudig om de Rc-waarde te berekenen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.