Hoe maak jij jouw tuin klaar voor de winter? Wij hebben de beste tips opgesteld voor het overwinteren van je tuin. Van het bedekken van de tuingrond tot het beschermen van bomen en struiken. Groenten, kruiden, bessen, tuinplanten,rozen, bomen en struiken, alles komt aan bod zodat jouw tuin klaar is voor aankomende winter!

Opruimen

Een ding dat de meeste tuiniers zullen beamen is dat het de moeite waard is om alle oude planten die maar één jaar bloeien op te ruimen. Een deel van de wijnstokken en klimplanten zal op eigen houtje afsterven en kan inmiddels naar de compost worden gebracht. Anderen, zoals tomaten zullen afsterven bij een strengere vorst. Als het seizoen voorbij is, voorkomt het schoonmaken van dode planten verschillende ziektes en schadelijke insecten.

Bodemopbouw

De dode planten en het onkruid dat je in de herfst uit je tuin haalt, worden waardevolle toevoegingen aan je compost. Maak je geen zorgen over het afkloppen van alle grond van de wortels. De bodem bevat microben die de afbraak van je compost stimuleren. Het compostrecept is ‘tweedelig bruin en eendelig groen’. Gedroogde bladeren en dennennaalden kunnen aan de dode planten worden toegevoegd om het “bruin” te maken. Daarbij zorgt keukenafval, gras en groene planten voor het ‘groene’ component van je compost recept.

Compostering

Als u geen ruimte heeft voor een composthoop buiten uw tuin, overweeg dan het graven van geulen in uw tuin waar je dit puin samen met de andere compost ingrediënten kunt begraven. Nadat een geul is gevuld en een gedeelte van uw tuin is schoongemaakt, kun je nog een geul graven voor het volgende gedeelte. Dit zal uw grond composteren en verrijken voor het volgende jaar.

Naseizoen beplanting

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voordat je afscheid moet nemen van je tuin tot volgend voorjaar. Zo kan je tuin een groot deel van de winter voor voedsel zorgen. Boerenkool kan bijvoorbeeld in de warmte van augustus worden geplant totdat ze zijn afgestorven. Wortels kunnen rond eind augustus of september geplant worden. Daarna kunnen ze worden bedekt met stro en geoogst worden als ze door de vorst gezoet zijn.

Opslag

De tuin is ook een goede plek om een soort “wortelkelder” te maken. Planten hoeven niet diep in de grond te zitten om beschermd te zijn tegen de kou. Als je kool in de tuin hebt die je voor de wintermaanden wilt bewaren, graaf hem dan nu op met de wortels eraan vast. Graaf vervolgens een gat om de kool er in te zetten (kop van de kool eerst). Zorg hierbij dat de wortel naar buiten steekt, zo wordt de plek goed gemarkeerd. (Je kunt de plek ook markeren met een paaltje of een stok voor het geval je veel sneeuw hebt). Als je de kool in de aankomende winter opgraaft, hoef je alleen de buitenste bladeren verwijderen voor een perfecte kool!

Vroege beplanting

Afhankelijk van waar je woont, heb je misschien nog tijd om wat planten in te zetten voor volgend jaar. Spinazie wordt vier tot zes weken voor de vorst geplant en dan bedekt met stro voor een late winter of vroege lente traktatie.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.