Ben jij van plan in de toekomst een huis te gaan kopen? Dan is het verstandig om deze blog door te lezen zodat je precies weet waar je aan begint en waar je rekening mee moet houden. Na dit artikel weet je precies welke stappen je zal moeten ondernemen bij het kopen van een huis.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Wanneer je een huis koopt dan heb je wettelijk iets genaamd onderzoeksplicht. Dit betekent dat jij als koper zelf verantwoordelijk bent voor het checken van de staat van het huis. Dus je kan zelf onder andere bij de bezichtiging gaan kijken of je ergens gebreken ziet. Maar tijdens een bezichtiging ben je mogelijk al te druk met kijken naar de andere aspecten van een woning, bovendien ben je geen expert die alle gebreken herkent. Daarom kan je door een bouwkundige keuring te weten komen of er gebreken zijn aan een huis.

Natuurlijk kost een bouwkundige keuring tijd en geld. Maar stel dat je achteraf erachter komt dat er allemaal gebreken zijn aan het huis, dan zit je met veel meer kosten opgezadeld. Daarnaast kan je bij elk gebrek wat de bouwkundig expert tegenkomt, gaan afdingen van de prijs tijdens de onderhandelingen met de verkoper. Uiteraard moet je altijd proberen te onderhandelen over de prijs, ook als er niks mis is met de woning.

Neem op tijd contact op met een hypotheekadviseur

Veel mensen zien een hypotheekadviseur alleen als iemand die je kan helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Maar dit is niet het geval. Een hypotheekadviseur kan jou ook helpen bij het zoeken van de juiste apotheek. Dit hoef je niet zelf thuis uit te vogelen. Ook kan je de hypotheekadviseur alle vragen over hypotheken stellen en de mogelijkheden die je hebt met hem doornemen. Wij raden je dus aan om al in de oriënterende fase contact te zoeken met een hypotheekadviseur.

Zorg dat je beschikt over de juiste documenten

Zodra je bod geaccepteerd is ga je een hypotheek afsluiten. Maar een hypotheek kan niet afgesloten worden voordat ze alle benodigde documenten hebben. Je hebt in ieder geval altijd een werkgeversverklaring nodig, en vaak ook een intentieverklaring. Hiermee toon je aan wat jouw inkomen en dienstverband is.

Wanneer jij deze documenten nog niet hebt aangeleverd kan je geen hypotheek afsluiten. Daarbij kunnen documenten ook worden afgekeurd. Daarom kan je ze dus beter van tevoren aanleveren. Want anders loopt de aankoop van je huis vertraging op, en dat wil je natuurlijk niet.

Houdt rekening met bijkomende kosten

Als je een huis koopt loop je tegen veel meer kosten op dan alleen de prijs van het huis zelf. Zo heb je overdrachtsbelasting (bij het kopen van een bestaande woning), kosten van een hypotheekadviseur en notaris, kosten aan je vorige huis, verhuiskosten en mogelijk kosten van een bankgarantie. Behoorlijk wat mogelijke kosten dus. Wees hierop voorbereid door genoeg geld achter de hand te houden voor dit soort zaken, en je niet dood te staren op de vraagprijs van het huis. 

Dit zijn de vier punten die je van te voren moet weten voordat jij begint aan het proces van een huis kopen? Meer informatie over het kopen van een huis? Bezoek de site van VT2000.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.