Heb jij recent een woning gekocht waarin asbest zit? Dan ben jij zeker weten niet de enige. Dit materiaal werd namelijk tot 1994 veel gebruikt tijdens het bouwen van kantoren en woningen. Het was zelfs ontzettend populair om asbest te gebruiken na de Tweede Wereldoorlog. De voornaamste reden hiervoor is dat dit materiaal goedkoop was. Sinds 1 juli 1993 is het beroepsmatig toepassen van zowel hecht gebonden als losgebonden asbest verboden. Wanneer je een woning hebt gekocht die na 1993 is gebouwd dan hoef jij je geen zorgen te maken om asbest. Als je huis ouder is dan zal jij echter asbest moeten verwijderen. Maar waarom moet je asbest verwijderen? In deze blog vertellen wij je alles over dit materiaal.

Wat is asbest?

We gaan allereerst terug naar de basis om te kunnen begrijpen waarom asbest verwijderd moet worden. Asbest is niets meer dan een brandwerend materiaal. Dit materiaal bestaat uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Wanneer je deze vezels elke dag een beetje inademt is dit schadelijk voor je gezondheid op de lange termijn. Je kan er namelijk kanker van oplopen in je longen, buikvlies en longvlies. Elk jaar overlijden er gemiddeld zo’n 1300 mensen in Nederland aan het gevolg van asbest. Dit is ontzettend veel! Wel zijn dit vooral mensen die tijdens hun werk langdurig zijn blootgesteld aan asbest. Mocht je ooit een keer in aanraking komen met asbest dan hoef je dus niet direct in paniek te raken.

Verbod op asbest

Wanneer er een brand uitbreekt in een oud huis dan komen er asbest deeltjes op straat te liggen. Deze kleine vezels worden ingeademd door zowel mens als dier. Dit vormt een groot gezondheidsrisico. Daarom heeft de Nederlandse overheid besloten dat er vanaf 2024 een verbod komt op asbest. Dit betekent dat tegen die tijd alle kantoren en woningen volledig asbestvrij moeten zijn. Toch geldt dit verbod op asbest in eerste instantie alleen voor daken die asbesthoudende materialen bevatten. Deze daken moeten hierdoor vervangen worden. Om een boete te voorkomen kiezen de meeste woningeigenaren ervoor om nu al hun huis asbestvrij te maken. Je bent dan alvast verlost van asbest. Hierdoor hoef jij je geen zorgen meer te maken over het vrijkomen van gevaarlijke asbest deeltjes als jouw woning in de brand staat.

Asbest verwijderen

Vermoed jij dat er asbest in jouw woning zit? Dan is het verstand om allereerst een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een specialist. Hierbij kijkt een asbestverwijderaar naar de soort asbest en waar het zich bevindt. Hierna zal de specialist met een passend plan komen om jouw huis zo snel mogelijk asbestvrij te maken. Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor het verwijderen van asbest volledig voor jouw rekening is. De overheid geeft hier immers geen subsidie voor. Wel komt er in de toekomst een fonds om huiseigenaren te helpen bij het verwijderen van een asbestdak. Uit deze fonds worden leningen verstrekt aan minder draagkrachtige particulieren. Daarnaast is het noodzakelijk om toestemming te hebben van jouw gemeente voor het verwijderen van asbesthoudende materialen. Het verwijderen van asbest is dus een hele klus!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.