Een vouwgordijn lijkt op een rolgordijn. Enkel bij het oprollen gaat het net iets anders. Een rolgordijn rolt, zoals de naam het al zegt op. Een vouwgordijn vouwt op. Je herkent een vouwgordijn dus aan horizontale plooien. Een vouwgordijn kan daarnaast gemaakt worden van elke denkbare gordijnstof. Er zijn dus voor ieder interieur vouwgordijnen op maat te maken. Het maakt daarbij niet uit of je houdt van een industriële, moderne, Scandinavische of landelijke uitstraling in jouw woning.

Lichtdoorlaatbare of verduisterende vouwgordijnen op maat

De keus voor vouwgordijnen op maat is dus enorm. Between vouwgordijnen zijn vouwgordijnen waardoor je naar buiten kunt kijken. Vanuit buiten kun je ‘s avonds wanneer je het licht in huis aan hebt ook redelijk makkelijk naar binnen kijken. Kies je voor inbetween vouwgordijnen dan kun je ook naar buiten kijken maar wel minder goed, ook de inkijk is dna wat minder. Lichtdoorlatende vouwgordijnen beperken je zicht van binnen naar buiten en ook van buiten naar binnen maar blokkeren niet volledig de lichtinval. Wanneer je vouwgordijnen zoekt voor op bijvoorbeeld de slaapkamer, dan kies je voor een verduisterende stof.

Verduisterende vouwgordijnen, keus uit twee verschillende stoffen

Wanneer je op zoek bent naar vouwgordijnen op maat voor in de slaapkamer en je wilt daarbij genieten van een verduisterende werking zodat de kamer prettig donker is, dan kun je kiezen uit blackout stof of dimout stof. Blackout stof is aan één zijde behandeld met een coating. Deze coating zorgt ervoor dat de stof 100% verduisterend is. Dimout stof is compact dubbel geweven. Hierdoor komt er weinig licht naar binnen, in dit geval moet je wel kiezen voor een donkere stof, lichtere stoffen laten meer licht door. Een dimout stof verduisterd over het algemeen 60 tot 90 procent.

Het laten maken van vouwgordijnen

Bij het uitzoeken van gordijnstof voor vouwgordijnen op maat kun je ook letten op de breedte van de stof. De brede stoffen ook wel kamerhoog genoemd, zijn ideaal geschikt voor het maken van vouwgordijnen. Er is dan namelijk geen naad nodig. Verder kun je wat betreft de confectie van een vouwgordijn nog kiezen uit het soort optrekkoord of systeem. En wil jij een vouwgordijn met plastic baleinen in tunnels aan de achterzijde verwekt of misschien een half ondersegment zodat je gordijn niet verkleurd aan de voorzijde?

De soort stof en de kleur van jouw vouwgordijn

Eigenlijk zijn bijna alle gordijnstoffen geschikt voor het maken van vouwgordijnen op maat. Vaak wordt gedacht dat je beter kan kiezen voor polyester omdat dat niet verkleurd of krimpt. Toch kan linnen met een finish ook perfect gebruikt worden voor het maken van vouwgordijnen, door deze behandeling krimpt de stof niet meer dan andere gordijnstoffen en hangt deze ook niet meer zo erg uit. Kies dus gewoon de stof die jij het mooiste vindt en laat hiervan je vouwgordijnen op maat maken. Let wel even op de lichtdoorlaatbaarheid bij het kiezen van je stof. Sommige stoffen zijn dunner en dus minder verduisterend dan andere soorten, soms ligt dit ook aan de kleur die je kiest.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.